FAVBET Premijer ligaHKS

Bliži se kraj sezone – održan sastanak s komentatorima utakmica FAVBET Premijer lige

U prostorijama Hrvatskog košarkaškog saveza jučer se održao sastanak s komentatorima košarkaških utakmica, i to ne samo HKS TV-a, već i komentatorima televizija koje prenose utakmice FAVBET Premijer lige, MAXSporta i Sportske televizije.

Bliži se kraj travnja i već se nazire kraj natjecateljske sezone kada Hrvatski košarkaški savez uobičajeno inicira i održava razgovore i radne skupine s predstavnicima županijskih saveza, ali i klubova FAVBET Premijer, Premijer ženske i Prve muške lige. Ove godine počeli smo razgovorom i druženjem s komentatorima koji su zasigurno važan kotačić lige jer široj javnosti mogu pružiti bolji uvid u ne samo određenu utakmicu koju komentiraju, već i širu sliku značaja nacionalne lige pa i ulaganja koja konstantno guraju ligu prema gore i istovremeno olakšavaju klubovima svakodnevno funkcioniranje.

Razgovor je, prirodno, krenuo od HKS TV-a, eventualnih problema s kojima se komentatori suočavaju na terenu, preko povratnih informacija gledatelja do planova za sljedeću sezonu u kojoj bi se na odabranim prijenosima na HKS TV-u pridružio i drugi, stručni komentator.

HKS je pružio i niz informacija koje su nezasluženo medijske manje eksponirane, primjerice različitih projekata koji su u tijeku, na čelu s HKS akademijom, odnosno izobrazbom za trenere i po pozicijama specijaliziranim kampovima.

Vezano uz FAVBET Premijer ligu, koja je i bila središte sastanaka, ne treba zaboraviti kako su klubovi još u sezoni 2015./16. plaćali savezu svaki po 24.500 eura, a danas svaki klub kreće u natjecanje s 52.000, od čega je 19.000 € predviđeno za mlađe kategorije dok, ovisno o poretku, najbolji klub može stići i do preko 140.000 €. Ili, ukupno gledajući, klubovi su za troškove natjecanja davali Savezu 342.000 eura, dok danas primaju 933.000.

Uskoro je na redu i doigravanje pa treba istaknuti da će svaki pobjednik četvrtfinala primiti po 5 tisuća eura, pobjednik polufinala 12.500, a prvak Hrvatske 25.000 eura. Pozicije od 1 do 8 također donose financijske nagrade pa tako, kao što je već spomenuto, klub može doći i do ukupno 140.000 € sredstava tijekom sezone.

Razgovaralo se i o problemima europske košarke i FIBA natjecanja kojih ima znatno manje u odnosu na ostale loptačke sportove, što donosi manje utakmica, iskustva, ali i manju vidljivost našem sportu, uz probleme dvojnih klupskih natjecanja između FIBA-e i Eurolige, što je, ponovno, specifično košarkaški problem. Upravo zato nacionalno klupsko natjecanje ima još veću važnost i odgovornost razvoja igrača, a s ponosom smo mogli dati i informaciju kako je u sezoni 2023/24 nastupilo 79 igrača FAVBET Premijer lige i 91 igrač Prve muške lige do 21 godine s prosječno odigranih preko 10 minuta po utakmici.

Zahvaljujemo komentatorima na dolasku i ugodnom druženju te se nadamo isto ponoviti tik uoči početka iduće sezone.

Sličan sadržaj