Reprezentacije 🇭🇷Seniorke

FOTO Seniorke sjajno odradile prvi trening

Izbornik Stipe Bralić o sastavu reprezentacije i onome što ih čeka u Rigi.

U nedjeljnim popodnevnim satima 10. studenog ponovno se okupila Ženska seniorska reprezentacija. Novi ciklus kvalifikacija za Europsko prvenstvo i gotovo nova ekipa, vrlo mlada s tek ponekom iskusnom igračicom te novim, ali sigurno iskusnim izbornikom Stipom Bralićem.

Iz Zagreba su djevojke krenule put Terma Jezerčica te vrlo ubrzo nastavile na prvi trening u jedanaestak kilometara udaljenu Sportsku dvoranu Zabok. Upravo u toj dvorani će 17. studenog u 19:00 sati odmjeriti snage s reprezentacijom Njemačke.

Iako već za tri dana lete u Rigu na prvu kvalifikacijsku utakmicu s Latvijom, djevojke su sjajno reagirale na prvom treningu i pokazale žar kakvom se uvijek nadamo u reprezentaciji. Tako smo za par riječi po završetku treninga uhvatili reprezentativku Anu-Mariju Begić, vidno umornu, no uvijek vrlo susretljivu:

„Napravile smo prvi trening, atmosfera je super. Znamo da imamo u kratkom periodu dvije jake utakmice. Obje ekipe, i Njemačka i Latvija su u punom sastavu. Dat ćemo sve od sebe i odradit ćemo najbolje što možemo. U ovih tjedan dana trebamo se malo pohvatati, ali imamo dobrog trenera i idemo! Ekipa je dosta pomlađena i to mi daje motiva da se nešto napravi i da nam ta pomlađenost ne bude alibi. Od starijih je tu samo Iva Brkić i to nam daje motivaciju da damo sve od sebe, da izginemo na terenu i da napravimo dobar rezultat.“

Pred izbornikom Stipom Bralićem težak je zadatak jer tek dva dana treninga do puta u Latviju, a reprezentacija nikada nije igrala u ovakvom sastavu.

Stožer reprezentacije s lijeva na desno: fizioterapeut Domagoj Rezo, pomoćna trenerica Vedrana Grgin Fonseca, izbornik Stipe Bralić, pomoćna trenerica Iva Borović Gregov

Kako je prošao prvi trening iz izborničke perspektive?

„Prvi trening smo odradili bez tri igračice koje još nisu stigle: Iva Brkić, Mia Mašić i Klaudia Periša. Sve su igračice prvi trening odradile dosta dobro. Što je najbitnije, nema nikakvih ozljeda iz klubova. Ekipa je dosta mlada i puno tih igračica može igrati jedan duži period za reprezentaciju. Problem je u tome što imamo vrlo kratak period za uigravanje i što je ovo prvi put da ekipa nastupa u ovakvom sastavu pa nećemo imati priliku da se testiramo jer odmah u prvoj utakmici idemo u vatru. No, dosta sam pozitivno iznenađen jer cure imaju dosta talenta i dosta su fizički i košarkaški moćne, a kako će to izgledati na terenu, vidjet ćemo za koji dan“, kazao je izbornik Bralić.

Sastav naše reprezentacije je poznat, no što nas čeka u Latviji?

„Latvija je u gotovo nepromijenjenom sastavu s prošlog Europskog prvenstva, još su jači za dvije ponajbolje igračice, centre, koje tada nisu nastupile –Kristine Vitola iz Salamance i Aija Putnina koja igra u turskoj ligi. Imaju čak sedam igračica koje imaju zavidnu minutažu u Euroligi, imaju klub koji igra Euroligu – TTT Riga, na domaćem su terenu i imaju prednost stoga što su uigrane. No, nadam se da ćemo moći odgovoriti i da ćemo dobro odigrati. Četiri ekipe su u skupini i treba biti prvi ili drugi s dobrim rezultatom pa bi po nekoj procjeni pet pobjeda i jedan poraz bili garancija prolaska na Europsko prvenstvo. Bilo bi dobro da otvorimo pobjedom, ali ni nakon toga ne smijemo propuštati prilike.“

Vratimo se našoj reprezentaciji, nedostaju neka standardna imena?

„Dvije glavne igračice iz prošlog ciklusa nisu ovdje. Antonija Sandrić čeka prinovu u obitelji, a veliki je hendikep što je Marija Režan, naša jedina igračica na poziciji petice koja igra Euroligu i to u ekipi koja je bila na Final Fouru, otkazala dolazak u gotovo posljednji trenutak zbog ozljede hrskavice pa će ovaj period, u dogovoru s klubom, iskoristiti za odmaranje koljena i terapije. No, nije svako zlo za zlo, priliku će dobiti neke igračice koje su dosta mlađe i koje sigurno mogu nositi reprezentaciju u jednom dužem periodu“, staloženo će izbornik te za kraj dodaje:

„S druge strane imamo povratnicu u reprezentaciju – Ivu Brkić (r. Ciglar) koja je, kako se kaže, „posljednji Mohikanac“. Ta je igračica jedina od prisutnih koja je nastupila na Olimpijskim igrama u Londonu i ona bi trebala svojim iskustvom pomoći curama do uspjeha jer ova je ekipa dosta potentna fizički košarkaški.“

Na koncu, ostaje nam podržati igračice i stožer reprezentacije u borbi za Europsko prvenstvo. U četvrtak, 14. studenog pratite ih na FIBA You Tube kanalu od 19:45 na utakmici u Latviji, a svakako Vas pozivamo da u što većem broju djevojke ohrabrite u Zaboku u nedjelju, 17. studenog u 19:00 sati u drugoj kvalifikacijskoj utakmici protiv Njemačke. Ako pak nikako ne možete stići do sjevera Hrvatske, prijenos pratite na SPTV-u – Sportskoj televiziji.

ROSTER reprezentacije pogledajte OVDJE.

Sličan sadržaj