Treneri

VIDEO Prof.dr.sc. Slavko Trninić: „O izvedbi i stvaranju vrhunskih igrača“

Na dan finala ovogodišnjeg Kupa „Krešimir Ćosić“ kojeg će domaćin Zadar dugo pamtiti po podizanju velikog pehara nakon 13 godina Kup-posta, održan je i seminar za trenere. Na predavanje prof.dr.sc Slavka Trninića bili su pozvani svi treneri željni stjecanja novih znanja, nadogradnje ili utvrđivanja iskustava, a odaziv je zaista bio velik. U doslovnom se smislu tražila stolica više obzirom da je na seminar stiglo više od 70 trenera.

O temi predavanja „O izvedbi i stvaranju vrhunskih igrača“ mogao bi prof.dr.sc. Trninić govoriti u nekoliko serija, no u dva sata predavanja bazirao se na ciljeve i programe treninga u mlađim dobnim skupinama te, među ostalim, na odnosu tehnike i taktike.

No, najbolje je da o iskustvu predavanja progovore već davno afirmirani treneri koji i dalje smatraju da svoje znanje mogu proširivati.

Vedrana Grgin Fonseca, trenerica U20 ženske reprezentacije, pomoćna trenerica Ženske seniorske reprezentacije, pomoćna trenerica ŽKK Split, ali i osvajačica dva WNBA prstena u vrijeme igračke karijere često se može vidjeti na profesorovim predavanjima: „Osobno, uvijek nastojim biti prisutna na predavanjima prof. dr. sc. Slavka Trninića. Velika je stvar i privilegija za nas trenere prisustvovati predavanjima takvog etabliranog trenera i znanstvenika. Suradnja HKS-a i prof. dr. sc. Slavka Trninića motivirajuće djeluje na trenere za daljnje usavršavanje.

Predavanje na Višnjiku pogođena je tema nama trenerima u svakodnevnoj pripremi treninga i pristupu na treningu sa mladim igračima, a prof. Trninić je tek zagrebao u tu jako važnu i poučnu temu, prenoseći nam metode i vrste treninga koje su bitne za dostizanje kvalitete u razvoju mladih igrača.“

Ivan Perinčić, pomoćni trener u Muškoj seniosrkoj reprezentaciji i u KK Gorici slaže se s kolegicom Vedranom Grgin: „Izuzetna je privilegija slušati prof. dr.sc. Trninića. Fantastičan predavač koji predaje na temelju svog višegodišnjeg košarkaškog iskustva, svaki dio svoje teme obrađuje do najsitnijeg detalja, što je ogromno bogatstvo za sve nas trenere željne znanja. Sve pohvale HKS-u na odabiru predavača i prof. Trniniću što ima volju i želju prenijeti svoje znanje na nove generacije trenera.“

Jure Šango, prof. kineziologije koji je imao i iskustvo kondicijskog trenera Muške seniorske reprezentacije ušao je dublje u sadržaj i značaj predavanja: „Predavanje prof.dr. Slavka Trninića ‘O izvedbi i stvaranju vrhunskih igrača1 potvrdilo je nepobitnu činjenicu o potrebi za ogromnoj količini znanja, iskustva, zalaganja te analitičnosti pri promatranju izvedbe, ali i u procesu stvaranja vrhunskih košarkaša.

Prof.dr. Trninić na sebi svojstven način iznosi najkvalitetnije detalje pri analizi tehničko taktičke pripreme košarkaša počevši od škole košarke pa do mlađe odrasle dobi košarkaša. Ističe važnost integralne pripreme košarkaša te to potkrepljuje primjerima iz svog iskustva u radu s najboljim košarkašima na svijetu. Nije dovoljno poznavati elemente tehnike i taktike već košarkaški trener ekspert mora kvalitetno integrirati znanja fizičke i psihološke pripreme u svakodnevnu tehničko taktičku pripremu košarkaša. Na isti način i treneri eksperti košarkaške fizičke pripreme moraju integrativno promatrati trening izdržljivosti, snage kao i ostale komponente kondicijske pripreme.

Predavanja prof.dr. Trninića od slušatelja traže maksimalni angažman i koncentraciju, ali i motiviraju za daljnjim promišljanjem te napretkom u sustavu rada. Ključna su za bolje shvaćanje problematike košarkaškog treninga, selekcije te planiranja i programiranja, a samim tim i za razvoj hrvatske košarke.“

Niže donosimo video snimku predavanja, a uskoro će biti dostupne snimke i s ostalih održanih seminara za trenere.

 

Sličan sadržaj