Treneri

Uskoro seminar za trenere mlađih dobnih kategorija

Sukladno odluci Upravnog odbora  HKS-a od 10. ožujka ove godine, za sezonu 2020/21 licenciranje košarkaških trenera u svim ligama će vršiti Hrvatski košarkaški savez.

Paket edukacije trenera jedan je od novijih projekata HKS-a s čijom se izvedbom krenulo u prosincu 2019. godine. U Solinu je bila premijera, a potom su regionalni seminari, potpuno besplatno za polaznike, održani i u Vukovaru, Matuljima, Varaždinu i Zagrebu. U sklopu okupljanja regija (po pedesetak najboljih hrvatskih kadeta i kadetkinja) u Vodicama je održan i seminar u suradnji s Udrugom hrvatskih košarkaških sudaca na temu odnosa sudac-trener-igrač. Kronološki posljednje, prof.dr.sc. Slavko Trninić je na završnici Kupa „Krešimir Ćosić“ održao predavanje „O izvedbi i stvaranju vrhunskih igrača“ za koje se doslovno tražila stolica više. Naposljetku, kad je pandemija koronavirusa prekinula sva sportska natjecanja, pokrenuti su webinari za trenere i igrače pod sloganom #ostanidoma (pogledajte ih na našoj službenoj YouTube stranici ili na web stranici).

Regionalni seminar za trenere u Solinu 8. prosinca 2019.

Nastavak je to niza projekata pokrenutih posljednjih godina: Jedinstvena kadetska i Jedinstvena pretkadetska liga, ljetni kamp HKS-a za djecu, U13 Prvenstvo Hrvatske za dječake i djevojčice, završnice muških mlađih kategorija na jednom mjestu (U13, U15, U17 i U19), a tu je i Mini basket (U9, U11) čije završnice u potpunosti financira HKS uz pomoć FIBA-inog fonda. Najavljen je Junior NBA u kojem će sudjelovati osnovne škole Zagreba i Dalmacije, no početak ovog projekta je nažalost odgođen zbog pandemije koronavirusa.

Regionalni seminar za trenere u Zagrebu 11. siječnja 2020.

I u seniorskoj kategoriji bilo je dosta noviteta: HT Premijer liga (bivša A-1 muška) dobila je naslovnog sponzora nakon nekoliko godina, a uključivanjem svih klubova u natjecanje od početka sezone ojačala je i vratila se domaća liga. Prva muška liga igra se na nacionalnom nivou, tu su i Final Eight Kupa „Krešimir Ćosić“ i HEP 3×3 Basketball Tour. HKS TV koji uživo prenosi utakmice HT Premijer lige već je u prvoj sezoni postojanja premašio očekivanja gledanosti.

Uz afirmacije liga, visoko na ljestvici prioriteta našla se i kvalitetnija edukcija trenera, s ciljem da ona bude što dostupnija i financijski prihvatljivija. Tako će za sezonu 2020/21 licenciranje trenera vršiti HKS, a Pravilnik o licenciranju je u završnoj fazi priprema. Zasad ćemo tek najaviti da će se seminar za trenere mlađih dobnih kategorija održati u lipnju i to koristeći nove informacijske tehnologije kako bi izbjegli moguće probleme vezano uz epidemiološku situaciju. Dakle, online seminari iz udobnosti i sigurnosti vlastitog doma!

Sve ćemo informacije vezane uz online seminar objaviti pravodobno, a za dodatne upite na raspolaganju stoji voditelj projekta Dražen Orešković (drazen.oreskovic@hks-cbf.hr).

FOTO (naslovna): Predstavljanje paketa edukacije trenera na završnici Kupa “Krešimir Ćosić”

Sličan sadržaj