Ostala natjecanjaReprezentacije 🇭🇷SenioriSeniorke

Konačna odluka FIBA-e: Klupska natjecanja se prekidaju i nema prvaka, seniorske reprezentacije zasad prema planiranom rasporedu

Upravni odbor FIBA Europe je jučer, 15. lipnja, donio odluke u vezi klupskih natjecanja (FIBA Europe Cup, EuroCup Women, Euroleague Women) te natjecanja reprezentacija u kvalifikacijama za Europsko prvenstvo.

FIBA Europe klupska natjecanja

Prema preporukama radne skupine koja je osnovana radi pronalaženja različitih opcija i koje je podržala Komisija za natjecanja FIBA Europe, Odbor je izglasao prekid trenutne sezone triju klupskih natjecanja FIBA Europe, a koja su zaustavljena još u ožujku.

Tako se sezona 2019/20 za FIBA Europe Cup, EuroLeague Women i EuroCup Women neće nastaviti i neće biti proglašeni prvaci. Svi klubovi koji su u trenutku suspenzije natjecanja bili u fazi četvrtfinala, dobit će bodove za plasman u četvrtfinale prema Pravilima.

Sada se fokus stavlja na pripreme za nadolazeću sezonu 2020/21 i alternativne akcijske planove:

  • Nova sezona klupskog natjecanja kreće prema rasporedu, u rujnu/listopadu s ili bez gledatelja, uvijek u skladu s lokalnim, nacionalnim zakonodavstvom.
  • U slučaju da natjecanje ne može početi u rujnu/listopadu, automatski će se odgoditi za siječanj 2021., a samo natjecanje će se skratiti.
  • Ako se natjecanje koje započne u rujnu/listopadu treba prekinuti zbog novog izbijanja epidemije virusa COVID-19, uzet će se u obzir već odigrane utakmice i predložit će se novi, skraćeni sustav natjecanja.

Datumi ždrijeba za novu sezonu u ovom trenutku su 17. i 18. kolovoza.

 

Kvalifikacije za Europsko prvenstvo i Europsko prvenstvo za žene

I u vezi nadolazećih ‘prozora’ kvalifikacija za Europsko prvenstvo i mogućeg daljnjeg širenja virusa COVID-19, Upravni odbor FIBA-e se vodio preporukama radne skupine i Komisije za natjecanja FIBA Europe.

Kvalifikacije za Europsko prvenstvo za žene – ciklusi u studenom 2020. i veljači 2021. godine:

  • Kvalifikacije u studenom 2020. će se igrati prema rasporedu, s ili bez gledatelja, ili s ograničenim brojem gledatelja, u skladu s lokalnim, nacionalnim zakonodavstvom.
  • U slučaju da u studenom neće biti moguće igrati, kvalifikacije se odgađaju za veljaču 2021. U ovom će se slučaju u veljači igrati četiri utakmice u rasponu od 15 dana.

Kvalifikacije za Europsko prvenstvo za muške – ciklusi u studenom 2020. i veljači 2021. godine:

  • Kvalifikacije u studenom 2020. će se igrati prema rasporedu, s ili bez gledatelja, ili s ograničenim brojem gledatelja, u skladu s lokalnim, nacionalnim zakonodavstvom.
  • U slučaju da se u studenom neće moći igrati, te će se utakmice odigrati u veljači 2021., a utakmice koje su se trebale odigrati u veljači bit će odgođene za srpanj 2021. i to nakon završetka Olimpijskog kvalifikacijskog turnira, a prije početka Olimpijskih igara u Tokiju.

FOTO: fiba.basketball

Sličan sadržaj