Ostala natjecanjaReprezentacije 🇭🇷Seniorke

Iva Slonjšak sljedeće sezone u francuskom euroligašu Villeneuve d’Ascq, Nika Mühl u Besiktasu

Hrvatska reprezentativka Iva Slonjšak potpisala je novi ugovor – mijenja klub, no ostaje na sjeveru Francuske. U Francusku, u klub Saint-Amand de Hainaut stigla je 2020. godine, zatim otišla u Angers i vratila se u Hainaut 2022. godine. Unatoč Ivinim dobrim izvedbama u regularnoj sezoni (prosječno 13,3 poena i 4,3 skoka), klub je nedavno ispao iz prve francuske lige, a Ivinu igru prepoznao je Villeneuve d’Ascq koji trenutačno igra završnicu francuskog prvenstva i koji je, povijesno, ove sezone dospio i do finala ženske Eurolige. Ove je sezone upravo u Villeneuvu, uključujući i samo finale Eurolige igrala još jedna reprezentativka Hrvatske – američka Hrvatica Shavonte Zellous.

Iva je prošla sve uzraste hrvatskih reprezentacija, a za seniorsku je prvi put službeno zaigrala na kvalifikacijama za Europsko prvenstvo 2019. godine te je od tada u stalnom postavu reprezentacije. Iako joj ovo neće biti prvi susret s Euroligom jer je za turski Cukurova Basketbol odigrala dvije euroligaške utakmice 2019. godine, želimo joj sreću i puno uspjeha u prvoj pravoj euroligaškoj sezoni! Bravo Iva!

FOTO: FIBA, Nika Mühl

Nika Mühl je nakon četiri godine igranja u NCAA, na jakom U-Connu gdje je po asistencijama premašila i legendarnu Sue Bird, kao visoki, 14. izbor WNBA drafta završila u Seattle Stormu. Ove će sezone Hrvatska imati dvije predstavnice u WNBA jer se na trening kampu New York Libertya nalazi i Ivana Dojkić, kako je najavljeno još u veljači. Ipak, WNBA sezona traje kratko, od svibnja do rujna, pa košarkašice često igraju u europskim ligama. Nika je tako potpisala i za Besiktas koji je ove sezone dospio do finala ženskog Eurocupa. U Besiktasu je čeka još jedna hrvatska reprezentativka i vrlo važan kotačić početne petorke – Mihaela Lazić.

FOTO naslovna: FIBA (Iva Slonjšak, Hrvatska – Španjolska, studeni 2023.)

 

Sličan sadržaj