Reprezentacije 🇭🇷Seniori

REPREZENTACIJA: Slijedi izrazito aktivno natjecateljsko ljeto

Unatoč pobjedama nad Švicarskom i Austrijom u posljednjem pretkvalifikacijskom ciklusu za Europsko prvenstvo, poznato je da Hrvatska, radi lošijeg međusobnog omjera koševa s Poljskom te konačnog drugog mjesta u skupini, mora biti dijelom trećeg pretkvalifikacijskog ciklusa.

No, tu ljetne aktivnosti ne staju jer, ponajprije zahvaljujući poretku na FIBA ljestvici prema kojem je Hrvatska 23. na svijetu te 13. u Europi, reprezentacija će najvjerojatnije zaigrati i na Olimpijskom pretkvalifikacijskom turniru, natjecanju koje se igra prvi put u povijesti.

Postavlja se, dakle, pitanje – s kime i kada Hrvatska zapravo igra ovog ljeta? Pođimo redom, od trećeg pretkvalifikacijskog ciklusa za Europsko prvenstvo 2025.

U trećem krugu pretkvalifikacija sudjeluju: Hrvatska, Austrija, Bugarska, Danska, Norveška, Rumunjska, Slovačka i Švicarska, a pridružuju se Albanija, Irska, Kosovo i Luksemburg koji se nisu bili plasirali u drugi krug. Ovih 12 zemalja bit će podijeljeno u četiri skupine po tri ekipe, a u skupinama će igrati svatko sa svakim, kod kuće i u gostima. Dakle, reprezentacijama slijede četiri utakmice, a sve to u periodu od 19. srpnja do 5. kolovoza. Naravno, samo prvi u skupinama napreduju dalje u kvalifikacije za EP. Službeni datum izvlačenja skupina još očekujemo, ali poznato je da će se skupine izvlačiti na temelju jakosnih šešira, odnosno iz tri jakosne skupine temeljene na FIBA poretku.

Zatim, od 12. do 20. kolovoza na rasporedu je Olimpijski pretkvalifikacijski turnir. Sudjeluje 16 europskih zemalja raspodijeljenih u četiri skupine po četiri reprezentacije, a  jedna zemlja će najvjerojatnije ugostiti po dvije skupine. Dvoje najboljih iz svake od skupina odigrat će polufinale, a zatim finale s najboljim iz druge skupine. Pobjednici finala osvajaju plasman na Olimpijski kvalifikacijski turnir. Odnosno, od početnih 16 zemalja, dalje napreduju samo dvije.

Iz europskih pretkvalifikacija za EP na Olimpijski pretkvalifikacijski turnir putuju pobjednici skupina te četvrta zemlja po kriteriju FIBA poretka. Tu svoje mjesto ima Hrvatska jer se od preostalih zemalja smjestila najviše na ljestvici, osim u slučaju povratka Rusije koja je u trenutku zamrzavanja svog statusa bila više rangirana od Hrvatske.

Sustav kvalifikacija na Olimpijske igre 2024. u Parizu detaljnije pogledajte OVDJE.

 

 

Sličan sadržaj