Reprezentacije 🇭🇷Seniori

REPREZENTACIJA Dan za medije – Aco Petrović: “Kemija koju stvaramo je ono što je nemjerljivo!”

Hrvatska košarkaška reprezentacija odradila je dva dana treninga u Zagrebu, a sada slijedi novi krug pretkvalifikacija za Europsko prvenstvo 2025. Prva se utakmica igra u četvrtak, 23. veljače u Fribourgu, nakon čega reprezentacija leti za Split gdje će Hrvatska ugostiti Austriju u nedjelju, 26. veljače na Gripama u dvorani KK Split.

Uoči odlaska u Švicarsku reprezentacija je otvorila vrata predstavnicima medija na treningu u KC Dražen Petrović pa se, uz uobičajen zvuk lopti i tenisica, dvoranom prenijelo i škljocanje fotoaparata, namještanje kamera i neizostavno davanje izjava izbornika i igrača.

Aleksandar Petrović, sportski direktor HKS-a i v.d. izbornika reprezentacije potanko je objasnio stanje utreniranosti ekipe: “Jučer smo odradili dva iznimno kvalitetna treninga s tri petorke. Možemo biti zadovoljni što je većina reprezentacije, a dvanaest ih je bilo prisutno i u prozoru u studenom, u puno boljem stanju, kako individualno, tako i momčadski, doista je nemjerljiva situacija u odnosu na studeni. U rekordno brzom roku smo uhvatili sve stvari koje nas interesiraju, tako da su ta dva taktička treninga odrađena besprijekorno. Ujutro je na rasporedu bila individualna tehnika, teretana i šut, a popodne nastavljamo s taktičkim planom. Dakle, dvanaest igrača je bilo i u prošlom sastavu, a sad su tu još i Jordano koji je u sjajnom šuterskom izdanju, Goran Filipović kojeg nije bilo godinu i pol i koji je opravdao i poziv i povjerenje i kao treći Tomislav Buljan, vrlo interesantan za reprezentaciju.”

Upitan smatra li pobjedu u Švicarskoj već gotovom stvari, v.d. izbornika odgovara: „Svakog protivnika poštujemo i nigdje ne odlazimo kao a priori favoriti jer nismo u takvoj situaciji. Radi se kvalitetna jezgra, radimo na tome da standard obavezne igre produžimo na četrdeset minuta, a pod time mislim na kvalitetnu obranu te napadačku i obrambenu tranziciju. Nažalost, protiv Poljske smo tu pali u periodu od 29. do 34. minute kada je koncentracija popustila i primili smo četiri trojke iz naših pogrešaka. To smo analizirali, apsolvirali i nadam se da se takve stvari neće ponavljati. Naravno, moramo biti strpljivi i čekati da nam taj obavezni dio u dobrom ritmu donese dva parcijala po deset razlike.“

Kakav je sastav švicarske reprezentacije, je li se promijenio u bitnom?

„Čini mi se da su jači, izgleda da su pozvali i Dušana Mlađana. Tu je i Kovač koji je bio u Ciboni i koji puno bolje igra za švicarsku reprezentaciju, nego što je bio prezentiran ovdje. Imaju atletske igrače, ozbiljna su reprezentacija i napomenimo još da su u prošlom prozoru u prvom poluvremenu dobili Poljsku u gostima 48:43. Treba biti strpljiv i kvalitetno pokriti njihove dobre strane.”

Ujedno je Aco Petrović sažeo i bit reprezentacije koja ne nastaje samo na terenu: „Kemija koju mi stvaramo, homogenost koju imamo je ono što je nemjerljivo i to je ono što ćemo pretočiti u ove dvije utakmice koje nas očekuju. Naravno da smo koncentrirani na scouting Švicaraca, ali smo maksimalno fokusirani na to da mi prezentiramo ono što trebamo na terenu”, kazao je Petrović te nadodao s pogledom u budućnost:

“Ako na ovu reprezentaciju, ne spominjući NBA igrače, dodate samo tri igrača: Jaleena Smitha na poziciju dva, Hezonju na trojku i Matkovića na peticu, to je već ozbiljna reprezentacija. Sljedeće će ljeto biti iznimno interesantno. Moramo biti spremni da u slučaju kiksa Poljske protiv Švicaraca uzmemo i prvu poziciju u skupini, no spremamo se na nastavak pretkvalifikacija i pretkvalifikacijski olimpijski  turnir. U međuvremenu, po završetku ovog prozora, tijekom ožujka ponovno ću prionuti razgovorima s potencijalnim kandidatima za izborničko mjesto i ponuditi prijedloge Upravnom odboru. Objektivno je očekivati i da će se raditi o dva prijedloga, s time da bi drugi prijedlog uključivao internacionalni stožer, recimo prvi pomoćnik bi mogao biti jedan od top NCAA trenera.“

Dominik Mavra ponovno je kapetan reprezentacije: „Već smo se naviknuli na kratak period koji imamo za pripremu. Većina ekipe s prošlog prozora je tu, svi se znamo, dosta nas je i igralo zajedno i to dosta olakšava stvari. Ne možemo ni za koga reći da nam neće stvarati probleme, nemamo to pravo nakon svih ovih godina. Moramo se okrenuti sebi, a dobro je što smo uključili i mlađe igrače.“

Borna Kapusta se samo dan nakon osvajanja naslova pobjednika SuperSport kupa Krešimir Ćosić, kao i titule najboljeg strijelca i MVP-ja finala priključio treninzima reprezentacije: „Nisam imao pauzu, no to je svijet sportaša. Normalno treniram, osjećam se dobro, u formi sam i nadam se da ću to prenijeti i u reprezentaciju. Treninzi odlično izgledaju, pripremamo se i razmišljamo samo o sebi, svi smo puni energije i jedva čekamo prvu utakmicu u Švicarskoj.“

PRETKVALIFIKACIJSKE UTAKMICE ZA EUROPSKO PRVENSTVO 2025

23.2.2023. u 19:30 Švicarska – Hrvatska (Fribourg)

26.2.2023. u 18:00 Hrvatska – Austrija (Split, SC Gripe, dvorana KK Split)

Utakmice pretkvalifikacija za Europsko prvenstvo moći će se pratiti u prijenosu uživo na SportKlubu i na FIBA YouTube kanalu, a ulaznice za utakmicu u Splitu u prodaji su putem sustava ulaznice.hr, a na dan utakmice bit će dostupne i na blagajni dvorane.

POPIS REPREZENTATIVACA ZA PRETKVALIFIKACIJSKI CIKLUS ZA EP, VELJAČA 2023

 • Dominik MAVRA
 • Borna KAPUSTA
 • Goran FILIPOVIĆ
 • Antonio JORDANO
 • Toni PERKOVIĆ
 • Roko BADŽIM
 • Toni NAKIĆ
 • Lovre RUNJIĆ
 • Mateo DREŽNJAK
 • Dario DREŽNJAK
 • Matej RUDAN
 • Tomislav BULJAN
 • Roko PRKAČIN
 • Danko BRANKOVIĆ
 • Tomislav IVIŠIĆ

STRUČNI STOŽER:

 • Aleksandar Petrović – v.d. izbornika
 • Josip Sesar – pomoćni trener
 • Ivan Tomas – pomoćni trener
 • Bariša Krasić – videokoordinator
 • Jure Šango – kondicijski trener
 • Dr. Miran Martinac – liječnik
 • Nikica Šižgorić – fizioterapeut
 • Perica Buljubašić – fizioterapeut
 • Igor Kolarić – Team Manager

Službena FIBA mrežna stranica pretkvalifikacija za Europsko prvenstvo

Sličan sadržaj