Reprezentacije 🇭🇷Seniori

REPREZENTACIJA: Aleksandar Petrović, Dominik Mavra i Roko Badžim pozivaju u Split

U Žutom salonu dvorane KK Split na Gripama održana je konferencija za medije kao najava pretkvalifikacijske utakmice Hrvatska – Austrija koja će se odigrati u nedjelju, 26. veljače s početkom u 18 sati.

Hrvatska je posljednji put igrala reprezentativne utakmice u Splitu na Olimpijskom kvalifikacijskom turniru 2021., a na Gripama (u velikoj dvorani, doduše) 28. studenog davne 1998. s Bosnom i Hercegovinom.

V.d. izbornika Aleksandar Petrović odmah se na početku dotaknuo poveznica sa Splitom:
“Prije dvije godine postojala je velika šansa da sjednem na klupu “Žutih”, gotovo sam se dogovorio s bivšim
direktorom Blaževićem, ali tadašnji poslodavac mi je digao zabranu. Tako nisam uspio zatvoriti čarobni krug četiri najjače hrvatske momčadi i zbog toga mi je žao. Druga stvar koja me povezuje sa Splitom su ovacije koje sam dobio kao trener po završetku utakmice Hrvatska – Brazil u Spaladium Areni. Bilo je to zaista nešto posebno.”
Uoči utakmice s Austrijom, Petrović se osvrnuo i na nedavnu utakmicu u Švicarskoj: “Utakmica protiv Švicarske otišla je u smjeru koji nisam očekivao. Pet treninga koje smo odradili bili su sjajni, no sami smo sebe kroz promašene zicere i napadačku nervozu izbacili iz ritma. Ipak, zadržali smo energetski dio u drugom dijelu i nismo Švicarcima dozvolili ni jedan lagani poen u našoj lošoj napadačkoj utakmici. Sada taj susret arhiviramo i prebacujemo se na Austriju”, kazao je v.d. izbornika i najavio utakmicu s Austrijom:

“Voljeli bismo igrati u ambijentu u kojem Split igra u zadnje vrijeme, da završimo ovaj prozor na najbolji
mogući način. Austrija je promijenila koncept momčadi i način igre. Dva krucijalna igrača Bogić-Vujošević
i startni centar Radoš nisu ovdje, ali došla su dva još bolja igrača; Mahalbašić koji s petice kreira
sve i Brajković, suigrač našeg Tonija Nakića kod Veljka Mršića koji u zadnje vrijeme počinje u petorci Breogana. Ova Austrija je kvalitetnija od one iz studenog, ali to apsolutno ne mijenja naše pozicije.”

Hoće li se mijenjati roster u odnosu na utakmicu sa Švicarskom?
“U startu sam igračima rekao da će svih petnaestero osjetiti utakmice. Sva trojica igrača koji
su bili izvan zapisnika igrat će: Runjić, Buljan i Ivišić bit će u rosteru od 12 igrača. Željeli smo izaći ususret Jordanu koji je morao je proći liječničke preglede u svojem novom klubu Chalonu. Večeras ću nakon zadnjeg treninga odlučiti koja će dvojica ostati izvan zapisnika.”

Kapetan Dominik Mavra igrat će na parketu vlastitog kluba, u obnovljenoj dvorani KK Splita: “U svakom slučaju to je dobro i za mene i za sve ostale da osjete atmosferu na Gripama i da razbijemo monotoniju Draženovog doma. Svima će biti gušt, i gledateljima i nama na terenu. Većina austrijske igre ići će preko Mahalbašića. Na visokom nivou igra već godinama i njemu ćemo se najviše morati posvetiti, no većina će ovisiti o nama. Ne možemo ponoviti onako lošu napadačku utakmicu kao u Švicarskoj. Iznenadio nas je i kriterij suđenja, bio je više rukometni nego košarkaški. Shvatili smo da ih moramo ‘prebiti’ da dobijemo utakmicu. Nadamo se da će u ovom susretu do izražaja doći i napadačka strana i pozivam sve navijače da dođu.”

Roko Badžim je u posljednjoj utakmici protiv Austrije ubacio sedam trica iz devet pokušaja: “Dobro mi je sjela Austrija taj zadnji put, nadam se da će ponovno. Sada su u drugačijem sastavu, sigurno su jači na unutarnjim pozicijama nego na prošloj, a fokus ćemo morati staviti na Mahalbašića.”

26.2.2023. u 18:00 Hrvatska – Austrija (Split, SC Gripe, dvorana KK Split)

Utakmica će se moći pratiti u prijenosu uživo na SportKlubu i na FIBA YouTube kanalu.

Ulaznice za utakmicu u Splitu u prodaji su putem sustava ulaznice.hr, a na dan utakmice bit će dostupne i na blagajni dvorane od 12 sati.

FOTO: Ivana Ivanović

Sličan sadržaj