Reprezentacije 🇭🇷Seniorke

Potvrđeni domaćini Europskog prvenstva za žene i promjene u sustavu kvalifikacija

Europsko prvenstvo za žene će 2025. godine po prvi put organizirati četiri zemlje, dok je isto u muškoj košarci već postao uobičajen format.

Izvršni odbor FIBA Europe je Češku, Njemačku, Grčku i Italiju izabrao kao četiri domaćina za jubilarno, 40. izdanje ženske europske košarkaške smotre. Svaka od zemalja bit će domaćin jedne skupine, no gradovi domaćini tek trebaju biti potvrđeni, a završna faza natjecanja je rezervirana za Atenu.

Od najave formata suorganizatora 2015. godine, žensko su Europsko prvenstvo organizirale po dvije zemlje, Rumunjska i Mađarska bile su prve, zatim Srbija i Latvija 2019., Španjolska i Francuska 2021. godine, a ove se godine Europsko prvenstvo igralo u Sloveniji i Izraelu.

Ukupno 36 reprezentacija, uključujući četiri suorganizatorice, natjecat će se u kvalifikacijama za FIBA Women’s EuroBasket 2025. Važno je napomenuti kako je došlo do promjene u samom sustavu kvalifikacijskog natjecanja – ovaj put će suorganizatori biti smješteni u istu skupinu, a preostale 32 reprezentacije bit će izvučene u osam skupina po četiri ekipe i borit će se za preostalih 12 mjesta na prvenstvu jer se Europsko prvenstvo za žene još uvijek igra u formatu sa samo 16 zemalja.

Ždrijeb kvalifikacija je najavljen za 19. rujna u Kući košarke u švicarskom Miesu, a prvi krug kvalifikacija igrat će se već u studenom ove godine.

FOTO: FIBA (posljednja utakmica kvalifikacija za EP 2023 u Beogradu)

Sličan sadržaj