Reprezentacije 🇭🇷Seniori

Ivica Zubac i Roko Prkačin: Najava Olimpijskog pretkvalifikacijskog turnira – dio II

Reprezentacija Hrvatske priprema se za odlazak na Olimpijski pretkvalifikacijski turnir u Istanbul, let za Istanbul je već večeras, a prva utakmica Hrvatsku očekuje u nedjelju, 13. kolovoza.

Ivica Zubac, koji je i prošle sezone bio nezamjenjiv dio L.A. Clippersa i ovog je ljeta na raspolaganju hrvatskoj reprezentaciji: “Očekivanja su uvijek najveća, nikad ne idemo samo sudjelovati. Dobro se pripremamo, cilj je osvojiti taj turnir i proći u sljedeći stupanj kvalifikacija. Naravno, bit će teško, domaća Turska je dobra ekipa, ali imamo i mi dobre igrače. Pokazalo se i prije da sama imena igrača nisu dovoljna, kako za njih, tako i za nas, stoga moramo igrati kao ekipa i vjerovati jedni u druge. To je jedini način da napravimo rezultat.”

Što vidi kao snagu ove hrvatske reprezentacije?

“Zajedništvo i mladost. Možemo trčati, fizički smo jako dobra ekipa, visoki smo. Svi smo zajedno, ostvarili smo neki pozitivan duh ovdje u reprezentaciji. Bit ćemo tu svi jedni za druge, igramo skupa, akcije se vrte do kraja i traži se najbolje rješenje, to je naša prednost i to ćemo iskoristiti. Mi iz NBA i Eurolige smo tu da iznesemo, da damo što više od sebe, da damo samopouzdanje drugima i dignemo ih još razinu više i da svi skupa, zajedničkim snagama i maksimalno motivirani pokušamo izvući to prvo mjesto.”

Roko Prkačin u stalnoj je postavi seniorske reprezentacije gdje se okušao ubrzo nakon što je postao MVP U16 Europskog prvenstva 2018. godine: “Svaku utakmicu moramo dobiti. Još od 5.7. kada smo se okupili za europske pretkvalifikacije na svakoj smo utakmici bili maksimalno koncentrirani i s pristupom da moramo biti najbolji što možemo. Rezultat je bio dobar, sad smo to zatvorili i idemo prema malo jačem izazovu. Četvorica koji su se priključili (Šarić, Zubac, Hezonja, Smith) dosta dižu trening, a na nama je da ih pratimo i da se svi nađemo na istoj valnoj duljini.”

Odgovara li mu više pozicija 4 ili 5?

“Ja sam tu da igram kako treba, što god me trener traži i nemam neku preferenciju. Tu sam da napravim što bolji posao.”

Što misli o protivnicima u skupini?

“Protiv Švedske i Nizozemske smo igrali kroz zadnjih nekoliko godina, a sve su tri reprezentacije kvalitetne i ne treba nikoga podcjenjivati. Sve ekipe dolaze u Istanbul osvojiti turnir i plasirati se na kvalifikacije za Olimpijske igre. Mi jesmo u ulozi favorita, ali ja ne bih volio da se tako postavljamo, da ne stavljamo takav pritisak na sebe. Cijela ekipa ima istu želju, a to je da iduće ljeto idemo na Olimpijske igre.”

RASPORED UTAKMICA HRVATSKE NA OLIMPIJSKOM PRETKVALIFIKACIJSKOM TURNIRU

  • 13.8.2023. u 14:15 Hrvatska – Belgija
  • 14.8.2023. u 19:00 Švedska – Hrvatska
  • 16.8.2023. u 16:00 Nizozemska – Hrvatska

Pretkvalifikacijski turniri daju mogućnost reprezentacijama koje se nisu plasirale na Svjetsko prvenstvo 2023. da se i dalje bore za odlazak na Olimpijske igre 2024. u Parizu. Pobjeda na pretkvalifikacijskom turniru nosi sudjelovanje na jednom od Olimpijskih kvalifikacijskih turnira sljedeće godine, uoči samih pariških Olimpijskih igara.

Hrvatska je izvučena u skupinu D s Nizozemskom, Belgijom i Švedskom, križat će se sa skupinom C (Turska, Ukrajina, Bugarska, Island), a obje skupine igrat će se u Istanbulu. Poljska i Estonija su domaćini skupinama A i B, s time da će se završnica igrati u Poljskoj. Zaključno, od šesnaest europskih zemalja samo će dvije osvojiti mjesto u sljedećem vlaku za OI: Olimpijskom kvalifikacijskom turniru.

 

SUSTAV NATJECANJA

Osam ekipa će se ždrijebom rasporediti u dvije skupine po četiri ekipe te će se igrati po sustavu “svatko sa svakim” (ukupno tri utakmice). Prvo i drugo plasirana ekipa svake skupine igrat će polufinale (2B-1A i 1B-2A), dok treće i četvrtoplasirana ekipa putuju kući. Pobjednici polufinala igraju finale, a tek je pobjednik svakog turnira rezervirao mjesto na Olimpijskom kvalifikacijskom turniru.

  • SKUPINA A: Češka, S. Makedonija, Izrael, Estonija
  • SKUPINA B: Portugal, Poljska, Mađarska, Bosna i Hercegovina
  • SKUPINA C: Turska, Bugarska, Ukrajina, Island
  • SKUPINA D: Nizozemska, Hrvatska, Belgija, Švedska

Mrežna stranica Olimpijskog pretkvalifikacijskog turnira u Istanbulu

Sličan sadržaj