Reprezentacije 🇭🇷Seniori

Hrvatska ima mjesto na Olimpijskom pretkvalifikacijskom turniru!

Središnji odbor međunarodne košarkaške federacije FIBA-e je konačno odlučio o sustavu natjecanja i datumima Olimpijskih pretkvalifikacijskih turnira, kao i o onom najvažnijem za našu reprezentaciju, sudionicima pretkvalifikacija, što nam još uvijek pruža nadu u odlazak na Olimpijske igre u Parizu 2024.

Naime, osim 12 reprezentacija iz drugog kruga kvalifikacija za Svjetsko prvenstvo 2023., a koje se na to natjecanje neće uspjeti plasirati, u pretkvalifikacije za Olimpijske igre idu i tri pobjednika skupina Pretkvalifikacija za Europsko prvenstvo 2025, ali i sljedeća najbolja ekipa prema rang ljestvici FIBA-e, a to su Poljska, Rusija koja trenutačno nema pravo nastupa i Hrvatska.

S obzirom da se u našoj pretkvalifikacijskoj skupini za EP 2025, nalazi i Poljska koja će izgledno biti prva u skupini, tako je Hrvatska nadomak olimpijskih pretkvalifikacija kao najbolja po FIBA rangu nakon Poljske.

Naravno, Hrvatskoj još slijedi krug europskih pretkvalifikacija u veljači 2023. i to utakmica sa Švicarskom u gostima te s Austrijom kod kuće, no mjesto u olimpijskim pretkvalifikacijama je vrlo opipljivo. Valja naglasiti i to da je to prvi put da se olimpijske pretkvalifikacije i igraju, a datumi predviđeni za ovo natjecanje su od 12. do 20. kolovoza 2023.

U Europi će se odigrati dva turnira s po osam ekipa, a samo pobjednici turnira osvajaju mjesto na Olimpijskim kvalifikacijskim turnirima. Plastično rečeno, u pretkvalifikacije ide 16 europskih ekipa, a samo će dvije i dalje sanjati olimpijski san.

Sličan sadržaj