Reprezentacije 🇭🇷Seniorke

FOTO | REPREZENTACIJA (Ž): Egal utakmica sa Slovenijom ipak pripala domaćinima

SLOVENIJA – HRVATSKA 89:82 (28:21, 19:18, 19:26, 23:17)

 

Nakon pobjede nad Grčkom, Ženska seniorska reprezentacija Hrvatske ipak je upisala poraz od domaće Slovenije na turniru u Mariboru.

Obje su reprezentacije, ohrabrene pobjedama nad solidnom grčkom reprezentacijom, u igru krenule napadački atraktivno, a Hrvatska je i povela sa 6:2. No, Slovenke predvođene poznatim košarkaškim imenima kao što su to Eva Lisec, Teja Oblak i Zala Friškovec preuzimaju kontrolu i još u prvoj četvrtini odlaze u dvoznamenkasto vodstvo (21:10) koje ublažava Mihaela Lazić tricom (21:13). Prva dionica tako završava s visokih 28:21, što dovoljno govori o napadačkoj motivaciji obiju ekipa. Najviše vodstvo su Slovenke upisale pri rezultatu 42:29 i 47:34 završivši prvo poluvrijeme na 47:39.

No, u drugo poluvrijeme ulazi osvježena hrvatska reprezentacija koja nakon samo minute i pol serijom od 8 poena izjednačava rezultat (47:47) da bi tricom Klaudie Periše i preuzela vodstvo na 50:49.  Vodstvo se do kraja utakmice još nekoliko puta izmjenjivalo da bi našim reprezentativkama u samoj završnici ipak ponestalo snage te su domaće Slovenke slavile s 89:82.

Fantastičnu je utakmicu odigrala Andrijana Cvitković upisavši 31 poen, 9 skokova, 4 osvojene lopte i 5 blokada. Klaudia Periša je postigla 14 poena uz 9 skokova, Patricia Bura je dodala 12 poena, a Mihaela Lazić 10 uz 7 asistencija.  U slovenskoj je reprezentaciji najbolja bila kapetanica Teja Oblak s 15 poena, 6 skokova i 9 asistencija.

Izbornik hrvatske reprezentacije Stipe Bralić nije skrivao zadovoljstvo nakon dobro odigranih utakmica: “Rezultati su iznad svih očekivanja. Ovo je jedna dosta mlada reprezentacija, od 13 igračica, od čega ih 10 još nije zaigralo za seniorsku reprezentaciju. Od iskusnijih igračica koje su već nastupale na kvalifikacijama za Europsko prvenstvu su tu samo Cvitković i Bura na visokim pozicijama te Periša na krilnoj poziciji. Od ostalih 10 igračica, sedam ih je iz hrvatske lige, a tri igraju NCAA košarku i prvi su put u seniorskoj reprezentaciji. Pobijedili smo Grčku koja je igrala u kompletnom sastavu bez ijednog izostanka. Igrali smo s vrlo jakom ekipom Slovenije kojoj je izostala samo Nika Barič. Tu su i Eva Lisec i Teja Oblak, sjajne euroligaške igračice, i stoga sam iznimno iznenađen kako su cure dobro igrale, suprotstavile se i igrale al pari utakmicu. Ideja je bila, kad je otkazana Univerzijada u zadnji trenutak, da vidimo tko se može priključiti prvom sastavu, a sticajem okolnosti smo imali i veliki broj ozlijeđenih igračica koje su inače u seniorskom sastavu reprezentacije, stoga smo ovaj mini ciklus od 15 dana priprema i dva turnira iskorisitili da malo proširimo popis kandidatkinja, a neke su se cure već sad izrazito nametnule.”

Reprezentacija već u ponedjeljak, 13. lipnja putuje na turnir u Grčku gdje ju očekuju utakmice s domaćinom, ali i Poljskom i Srbijom te po povratku završava s ljetnim pripremama.

FOTO: KZS/Jure Banfi

 

 

Sličan sadržaj