Ostala natjecanja Reprezentacije 🇭🇷

FIBA donijela odluku o ruskim i bjeloruskim košarkaškim ekipama

Nastavno na odluku donesenu 1. ožujka 2022. i potvrđenu od strane Središnjeg odbora 25. ožujka 2022. da se ruskim ekipama i službenim osobama ne dopusti sudjelovanje u FIBA natjecanjima, Izvršni odbor FIBA-e je danas (18. svibnja) potvrdio sljedeće odluke:

  • U Rusiji ili Bjelorusiji se do daljnjega neće održavati FIBA-ina službena košarkaška natjecanja.
  • Reprezentacije košarkaških saveza Rusije i Bjelorusije povlače se sa sljedećih FIBA-inih reprezentativnih natjecanja:

Kvalifikacije za Svjetsko prvenstvo 2023

Rusija se povlači iz skupine H, a Bjelorusija iz skupine B. Svi rezultati obje reprezentacije se poništavaju, a posljedično ostale reprezentacije iz tih skupina prolaze u drugi krug kvalifikacija s četiri odigrane utakmice. Kako bi se ekipe ravnomjerno razvrstale u ove dvije skupine (H i G; A i B), utakmice prvog kola protiv posljednje rangiranih momčadi skupine G i skupine A neće se uzeti u obzir za razvrstavanje u skupinu L i I. Navedeno neće utjecati na hrvatsku reprezentaciju ako se plasira u drugi krug kvalifikacija za SP jer će u tom slučaju Hrvatska iz skupine C biti svrstana u skupinu J.

FIBA U17 Svjetsko prvenstvo u košarci za žene 2022

Rusija se povlači s FIBA U17 Svjetskog prvenstva za žene 2022. koje će se igrati u Mađarskoj od 9. do 17. srpnja. Zamjena je Srbija, druga u skupini B FIBA U16 European Challengera 2021.

FIBA Svjetsko prvenstvo za žene 2022

Rusija se povlači sa Svjetskog prvenstva za žene 2022. koje će se igrati u Australiji od 22. rujna do 1. listopada. Zamjenska reprezentacija je Portoriko.

  • Ekipe košarkaških saveza Rusije i Bjelorusije povlače se iz sljedećih 3×3 reprezentativnih natjecanja:
  • FIBA 3×3 Svjetsko prvenstvo 2022
  • FIBA 3×3 U23 Liga nacija 2022
  • FIBA 3×3 Europski prvenstvo (Kvalifikacije) 2022
  • FIBA 3×3 U17 kvalifikacije za Europsko prvenstvo 2022
  • FIBA 3×3 U18 Svjetsko prvenstvo 2022
  • Timovima koji predstavljaju ruske ili bjeloruske klubove ili gradove, kao i ruskim i bjeloruskim igračima, nije dopušteno registrirati se ili organizirati kvalifikacije u Rusiji ili Bjelorusiji ni za 3×3 Pro Circuit događaje (World Tour, 3×3 Challengeri itd.)

FIBA je također pozvala Upravni odbor FIBA-e Europe i FIBA BCL da donesu odgovarajuće odluke za  europska reprezentativna i klupska natjecanja te navode da će nastaviti pomno pratiti situaciju i po potrebi donositi daljnje odluke.

FOTO: fiba.basketball (sjedište FIBA-e u Miesu, Švicarska)

Sličan sadržaj