Reprezentacije 🇭🇷

Razigrana Hrvatska slavila protiv Slovačke

HRVATSKA-SLOVAČKA 73:62 (16:23, 20:15, 20:12, 17:12)

Ženska reprezentacija Hrvatske pobjedom je otvorila pripremni turnir u Splitu. U sklopu priprema za nadolazeći Eurobasket naše su djevojke na Gripama slavile protiv Slovačke rezultatom 73-62.

Na otvaranju utakmice Hrvatska se prva odvojila. Nakon trice Andrijane Cvitković za 3-2, razigrale su se Ivana Dojkić  i Lea Miletić za ugodo vodstvo 12-6. Dojkić je na postavljenom napadu često bila pod pritiskom udvajanja, ali se nametnula kroz tranziciju i pronašla način kako doprinijeti igri i rezultatu.

Slovakinje ubrzo uspostavljaju rezultatsku ravnotežu, a pri vodstvu Hrvatske 16-14, rade seriju 9-0 i završavaju prvu četvrtinu vodstvom 16-23.

Raspoložena Cvitković na svojim je leđima iznijela teret povratka u egal. Zatvorila je reket, hvatala skokove i s osam poena približila Hrvatsku na samo dva poena zaostatka (28-30). Uslijedio je novi bijeg Slovačke na 28-34, ali i hvatanje priključka preko Mije Mašić i Lee Miletić (34-36). Na poluvrijeme se otišle rezultatom 36-38.

Već u prvoj četvrtini slovački izbornik Juraj Suja je izrotirao 11 od 12 igračica, dok se Hrvatska oslonila na polovicu igračkog kadra. Stoga ne čudi podatak da Hrvatska u prvom poluvremenu nije imala niti jedan poen igračica s klupe dok ih je Slovačka imala čak 23. Pri tom su gošće imale šut za dva poena 75 posto, ali i puno sreće jer je velika većina lopti šetala po obruču. Hrvatska je imala izrađene akcije, ali ne i dovoljno dobru realizaciju.

Početak treće četvrtine donio je bolju napadačku sliku Hrvatske. Dojkić je zabila tricu, Cvitković položila loptu kroz obruč za vodstvo 41-38. Uslijedio je nimalo ugodan trenutak. Slovačka igračica je nehotično zapela nogu Ivani Dojkić koja je nezgodno pala. Nije izgledalo nimalo dobro, stigla je i medicinska služba. Dojkić je izašla iz igre, srećom sve je prošlo bez većih posljedica. Zamijenila ju je Karla Erjavec koja odmah  zabija tricu i odvodi naše djevojke do prednosti od 5 poena (45-40). Gošće izjednačuju na 48-48, a Erjavec novom tricom sprječava preokret (51-48). U igru se tada vraća Dojkić koja se nadovezuje na svoju zamjenu i s pet povezanih poena odvodi Hrvatsku do 56-50, rezultat s kojim se ušlo u posljednju četvrtinu.

Lea Miletić i Anđela Marić svojim su poenima na samom početku završne dionice Hrvatskoj su donijele prednost od 10 poena (60-50) i najavile odlučujuće minute u kojima je Ivana Dojkić povukla našu ekipu do velikih i nedostižnih 16 poena razlike (69-53). Hrvatski su napadi u drugom poluvremenu bili tečniji, šut precizniji, obrana čvršća, dok je s druge strane značajno pala preciznost Slovakinja. Sve je to rezultiralo uvjerljivom pobjedom Hrvatske. Istina, Michaela Fekete je na tri minute do kraja individualnom kvalitetom približila Slovačku do 71-60, ali gošće nisu bile ni blizu toga da ozbiljnije ugroze prednost Hrvatske.

Dojkić je predvodila ekipu izbornika Stipe Bralića sa 24 poena, 6 skokova i 4 asistencije. Cvitković i Miletić su ostvarile double-double učinke. Andrijana je uz 15 poena imala 10 skokova, a Lea uz 13 poena 11 skokova.

Valja naglasiti da je Hrvatska nastupila bez tri vrlo važne igračice. To su, Ivana Tikvić  Iva Slonjšak i Ana-Marija Begić.

U subotu je na rasporedu susret Slovačke i Grčke (20:15 sati), a u nedjelju turnir zatvaraju Hrvatska i Grčka. Ova utakmica započinje u 18 sati.

KOMPLETNA STATISTIKA

FOTO: Saša Ćirić 

Sličan sadržaj