Reprezentacije 🇭🇷Seniorke

Poznato svih 16 sudionica EP za žene, izvlačenje u ožujku 2021.

Nakon drame u zaršetku kvalifikacija, poznato je svih 16 reprezentacija sudionica na Europskom prvenstvu za žene koje se od 17. do 27. lipnja igra u Francuskoj i Španjolskoj.

Drame, doduše, za Hrvatsku nije bilo u tolikom obimu jer je već nakon utakmice protiv Njemačke u četvrtak, 4. veljače, naša Ženska seniorska reprezentacija zasjela na prvo mjesto u svojoj skupini i čekala razvoj situacije u utakmicama odigranima u subotu. Utakmica protiv Sjeverne Makedonije je, naime, bila otkazana radi pozitivnih nalaza u makedonskom stožeru te posljedično bliskih kontakata s ostatkom reprezentacije.

Na Europskom će prvenstvu nastupiti 16 reprezentacija, a dok su se Francuska i Španjolska kao zemlje domaćini automatski kvalificirale, sve ostale zemlje su prolazile kvalifikacije koje su započele još u studenom 2019. godine. Od 33 ekipe podijeljene u 9 grupa, samo su prvoplasirane u svakoj skupini i pet najboljih drugoplasiranih zaslužile mjesto na EuroBasketu.

Hrvatska, Belgija Bjelorusija, Češka, Rusija, Slovačka, Slovenija, Srbija i Švedska bile su prvoplasirane po skupinama, dok su kao pet najboljih drugoplasiranih  Europskom prvenstvu završile Bosna i Hercegovina, Crna Gora, Grčka, Italija i Turska. Zanimljivost je da se Latvija, koja se čak u oba navrata organizacije tzv. epidemioloških ‘balona’ prijavila kao domaćin ne bi li osigurala kakvu-takvu prednost, nije uspjela kvalificirati – nedostajalo joj je tek pola koša u ukupnom zbroju pri određivanju najboljih drugoplasiranih.

#
REPREZENTACIJA
POBJEDE/PORAZI
+/-
1
Italija (Q)
3-1
+52
2
Crna Gora (Q)
3-1
+22
3
Bosna i Hercegovina (Q)
3-1
+21
4
Turska (Q)
2-2
+25
5
Grčka (Q)
2-2
+12
6
Latvija
2-2
+11
7
Mađarska
2-2
+7
8
Ukrajina
2-2
+2
9
Velika Britanija
2-2
-1

Ždrijeb za Europsko prvenstvo za žene će se održati 8. ožujka 2021. u Valenciji u Španjolskoj. Izvući će se četiri skupine s po četiri ekipe, a sve će se moći pratiti putem live streama na FIBA YouTube kanalu i svim društvenim mrežama FIBA Women’s EuroBasket.

Sličan sadržaj