Reprezentacije 🇭🇷Seniori

Počinje Olimpijski kvalifikacijski turnir u Splitu!

Napokon počinje dugoočekivani Olimpijski kvalifikacijski turnir u Splitu. Godinu kasnije no što je planirano, u uvjetima drugačijim od onog što je planirano, no pozitiva u i oko naše reprezentacije nadoknađuje i nadilazi sve druge eventualno nepovoljne parametre.

Turnir otvaraju Njemačka i Meksiko u 16:30, a slijede Tunis i Brazil u 20 sati. Hrvatska svoju prvu utakmicu igra u srijedu, 30. lipnja u 20 sati i to protiv Brazila, a nešto ranije, u 16:30 snage će odmjeriti Meksiko i Rusija. Druga hrvatska utakmica na rasporedu je 1. srpnja u 20:00 sati protiv Tunisa, a u ranijem terminu u 16:30 igraju Rusija i Njemačka. U petak je slobodan dan, dok su u subotu polufinala, a u nedjelju, 4. srpnja, veliko finale koje će odlučiti o putniku na Olimpijske igre u Tokio.

“U gotovo tri tjedna smo se pomalo skupljali i svaki je tjedan upadao neki novi igrač. Čekali smo što će se dogoditi u NBA Playoffu i koje ćemo igrače dobiti, no došao je samo Bojan Bogdanović, započeo je izbornik Veljko Mršić na najavnoj konferenciji za medije.

“Međutim, napravili smo najbolje što smo mogli kroz ove pripreme i veselimo se da nakon dvadesetak dana priprema ovaj turnir počinje, a posebno nas veseli što smo domaćini jer je to velika prilika za promociju košarke. Tako i pristupamo ovom turniru, nemamo nikakvih imperativa i opterećenja. Idemo iz dana u dan, iz utakmice u utakmicu i sigurno je da nam je velika želja plasirati se u Tokio. Sve ćemo napraviti da to ostvarimo, no svjesni smo da je ovo sport, da i drugi žele isto i vidjet ćemo tko će na kraju biti najbolji”, kazao je izbornik.

Kapetan reprezentacije i rođeni Splićanin Roko Leni Ukić ne skriva zadovoljstvo igranja kod kuće: “Sretan sam što mogu prvi put u karijeri igrati ovako velik turnir u Splitu, u svojem rodnom gradu. Uzbuđen sam radi toga i nadam se najboljem. Na ovom je turniru dosta izjednačenih reprezentacija te će odlučivati nijanse. Imamo iskustvo, ja osobno s dva takva kvalifikacijska turnira, dosta naših igrača s jednog, tako da u principu znamo sve što treba i na nama je da budemo pravi sada kada je to najpotrebnije i da kvalitetu koju neosporno posjedujemo stavimo na teren i učinimo sve da kao momčad iznesemo ovaj turnir i plasiramo se u Tokio”, rekao je Roko i osvrnuo se na situaciju u momčadi.

“Specifična je situacija obzirom da su pripreme bile kratke i da dosta igrača nije moglo prisustvovati od prvog dana, ali sam uvjeren da su i druge reprezentacije imale sličnih problema. Stoga ne trebamo biti fokusirani na te otežavajuće okolnosti, nego možemo biti sretni što na kraju ovdje ipak imamo dosta kvalitetnih igrača. Sigurno posjedujemo kvalitetu za rezultat koji želimo, a na nama je da postignemo da izgledamo kao prava ekipa, koliko je to moguće s obzirom na kratki period priprema.”

Bilo je riječi i o dolasku navijača u Spaladium arenu.

“Svaki je navijač zlata vrijedan i voljeli bi da je dvorana ispunjena do posljednjeg mjesta. Svi smo svjedoci sezone u kojoj smo praktički igrali bez navijača. Igra s publikom i bez publike su dva različita sporta. Mjere su takve kakve jesu, ako netko želi doći morat će napraviti sve što je potrebno da dođe. Ja se nadam da ćemo i mi svojom igrom i pristupom napraviti sve što možemo, da ćemo dati ljudima želju da nas vide i da učine neki ekstra korak u odnosu na ono što je bilo prije kako bi pogledali utakmicu”, završio je Roko.

Izbornika Veljka Mršića dočekalo je i neizbježno pitanje prve utakmice s Brazilom kojeg vodi nekadašnji izbornik Aco Petrović.

“Utakmica je kao i sve druge, nema tu nikakve razlike, neovisno o tome tko sjedi na drugoj klupi. U karijeri sam se već puno puta susreo s trenerima koji su me trenirali i s kojima sam u jako dobrim odnosima. Kad počne utakmica fokus je na tome, kao i što od igrača tražim fokus na svaki posjed. Ne zanima me tko je na drugoj strani. Acu sam vidio u hotelu, dugo ga poznajem, međutim on je trener protivničke momčadi. Nema tu posebnog opterećenja ni na mene, niti na igrače, znamo što je naš posao, a to je predstavljati Hrvatsku”, odlučan je bio izbornik.

 

Sličan sadržaj