Reprezentacije 🇭🇷SenioriSeniorkeU16U16 (ž)U18U18 (ž)U20U20 (ž)

Na najnovijoj FIBA ljestvici Hrvatska nepromijenjeno u svim kategorijama

Nakon prvog ciklusa kvalifikacija za Svjetsko prvenstvo ​​2023  FIBA je objavila najnoviju rang listu zemalja.  Neki su rezultati doveli do promjena na svjetskoj rang listi za seniorske muške reprezentacije, a u Europi se to posebno odnosi na Litvu, Belgiju i Švedsku.

Litva je preskočila Italiju i zasjela na 8. mjesto, što je ujedno i jedina promjena unutar prvih 10 zemalja. Litva je pobijedila Bugarsku na domaćem terenu i Češku u gostima, dok je Italija odigrala 1:1 s Rusijom i Nizozemskom.

Belgija uspon na 36. mjesto zahvaljuje uvjerljivoj pobjedi protiv Slovačke i neočekivanom trijumfu od 73-69 nad Srbijom koja je inače šesta u poretku.

Švedska, koja se nalazi u istoj kvalifikacijskoj skupini za SP kao i Hrvatska, se uspela za šest mjesta, na 51. mjesto, a sve zahvaljujući solidnim utakmicama protiv mnogo više rangiranih momčadi. U Stockholmu su pobijedili Finsku, a u sljedećoj utakmici su protiv četvrtoplasirane Slovenije pali sa samo 94-89.

Hrvatska je u svim kategorijama ostala na istom mjestu: u seniorskoj muškoj kategoriji smo na 21. mjestu svjetskog poretka i 13. mjestu u Europi, dok su seniorke 29. na svijetu. Najbolje stoje reprezentativci muških mlađih kategorija koji su 8. na svijetu i 6. u Europi, dok su mlađe reprezentativke 23. u svjetskom poretku.

Potpunu ljestvicu pogledajte OVDJE, a više informacija o metodi korištenoj u izračunu FIBA ​​svjetske rang liste pronađite OVDJE.

FOTO: Hrvatska – Švedska, 21. veljače 2020.

Sličan sadržaj