Reprezentacije 🇭🇷U16U16 (ž)U18U18 (ž)U20U20 (ž)

FIBA Europe objavila prilagođene formate natjecanja mlađih reprezentativnih kategorija

Na današnjem zasjedanju Upravnog odbora FIBA Europe donesena je odluka o načinu održavanja natjecanja za mlađe reprezentativne kategorije. Kako se i očekivalo, Europskih prvenstava na kakve smo navikli ovog ljeta neće biti, no natjecanja u obliku turnira će ipak biti.

S obzirom na to da je većina nacionalnih saveza izrazila želju da se mlađe kategorije ipak natječu i uzimajući u obzir činjenicu da organizacija velikog broja turnira od 16 ili više ekipa nije izvediva u trenutačnoj situaciji vezanoj uz COVID-19 pandemiju, FIBA-in je Upravni odbor odobrio organizaciju manjih turnira (FIBA ​​Youth European Challengers 2021) koji će se igrati u razdoblju ranije predviđenom za prvenstva pojedinih kategorija.

Turniri će se igrati prema sljedećim načelima:

  • Sudjelovanje nije obavezno te neće biti ni promocija u više, niti ispadanja u niže divizije
  • 18 najbolje rangiranih reprezentacija (16 iz svake divizije A, plus dvije dodatne ekipe prema poretku iz 2019. godine u odgovarajućoj kategoriji) će igrati tri turnira s po šest ekipa;
  • Sve ostale prijavljene reprezentacije rangirane 19. i niže, također igraju turnire s najviše 6 ekipa;
  • Svi turniri igraju se u formatu “svatko sa svakim”, u skupinama koje će biti stvorene  tzv. “zmija” stilom alokacije ekipa, uzimajući u obzir i domaćinstva turnira.

*Općeniti primjer svrstavanja ekipa u skupine u “zmija” stilu, u kojem brojke predstavljaju rang određene ekipe.

Skupina A
Skupina B
Skupina C
1
2
3
6
5
4
7
8
9
12
11
10

Naravno, bilo je potrebno prilagoditi i način kvalifikacija na U17 Svjetska prvenstva. S FIBA U16 muškog i ženskog European Challengera kvalificirat će se po pet ekipa za svako od svjetskih prvenstava. Španjolska kao domaćin muškog U17 Svjetskog prvenstva i Mađarska kao domaćin U17 SP za žene su automatski kvalificirane pa će se s turnira u kojima će participirati domaćini U17 SP-a kvalificirati po samo još jedna ekipa, dok će se s preostala dva turnira kvalificirati po dvije reprezentacije.

Sličan sadržaj