Reprezentacije 🇭🇷Seniori

FOTO REPREZENTACIJA: Pobjeda nad Nizozemskom za savršen start kvalifikacija

Hrvatska reprezentacija je sinoć u gostujućoj kvalifikacijskoj utakmici za Europsko prvenstvo svladala Nizozemsku sa 69:59.

Nakon pobjede protiv Švedske u Zagrebu, Hrvatska je na vrhu ljestvice skupine D, Švedska i Nizozemska imaju po jednu pobjedu i jedan poraz, a Turska dva poraza.

U prve tri četvrtine utakmice odnosi snaga bili su podjednaki, s mnogo rezultatskih izjednačenja i mini preokreta. Obje su strane naglašavale obranu, što je, na koncu, vidljivo i iz konačnog rezultata.

Hrvatsku je predvodio kapetan reprezentacije Roko-Leni Ukić s 14 poena i 6 asistencija, a slijedio ga je mladi Mateo Drežnjak s 13 poena i 4 skoka. Darko Planinić ubacio je 12 poena uz 6 skokova, a  Marčinković, Rogić i Šakić dodali su po 8. Ponovno je na parketu svoje vrijeme upisalo svih dvanaest igrača i ova se pobjeda, jednako kao i ona protiv Švedske piše cijeloj ekipi koja čitave protekle kvalifikacije diše kao jedan.

KOMPLETNA STATISTIKA

Prve poene na utakmici upisali su Nizozemci tricom Williamsa, a kada je zbog zakucavanja Koka bilo već 5:2 i malobrojnim, ali glasnim hrvatskim navijačima je zastao dah, situaciju spašava Šakić najprije tricom za 5:5, a potom i za vodstvo pri 5:8. Nakon nekoliko dobrih postavljanja Darka Planinića u obrani, upravo njegovo polaganje daje Hrvatskoj prvih +5 na 9:14. Ipak, Nizozemci su u prvoj četvrtini vidno dinamičniji te uskoro de Vries ubacuje tricu i preotima vodstvo na 19:16.

U drugoj četvrtini Yannick Franke nam zadaje glavobolju polaganjem za 23:19, a u ključnom momentu naše igrače ne služi ni šut te uskoro tricom Schaftenaara na asistenciju onog istog Frankea semafor pokazuje opasnih 26:19 za Narančaste. Probudio se tada inat u redovima naše reprezentacije, vraća se čvrstoća u obrani, a Marin Marić koji je u tom trenutku zamijenio Darka Planinića, dva puta asistira Mateu Drežnjaku za vraćanje kontrole i vodstva na 26:27. Kako se prvo poluvrijeme primicalo kraju, tako su počeli i dalekometni pokušaji s obje strane, a situaciju je zaključio Ukić tricom za 35:38.

Tricom je otvoreno i drugo poluvrijeme, no ovaj put bio je to Charlon Kloof za izjednačenje 38:38. Hrvatski je napad u padu i nakon četiri minute igre još nema pogotka. Trica de Jonga na Kloofovu asistenciju dovela je Nizozemsku do 43:38. I ponovno situaciju vadi trojac Marić (skok u obrani) – Šakić (asistencija) – Drežnjak (polaganje) za priključak 43:40. Poeni teško prelaze preko ruke izabranicima Veljka Mršića pa nakon Frankeove trice za 48:42, izbornik Mršić zove igrače na minutu dogovora.

U posljednju se dionicu odlazi s 51:47 za Nizozemce te počinje mučna koš za koš igra s izjednačenjima na 53:53 i 55:55. No, tada kapetan Ukić još jednom tricom još jednom vraća vodstvo pri 55:58, Hrvatska doživljava polet i ustupaka Narančastima više nema. Nizozemska dvije i pol minute do kraja traži time-out, ali Hrvatska na započetu akciju odrađuje fantastičnu obranu, Rogić uzima loptu i polaže za 59:64. Obrana je u pravom trenutku odlučila utakmicu, spriječila Kloofa i ekipu da se okušaju na košu, a upisalo se još i 5 poena za dvoznamenkasto hrvatsko slavlje u Nizozemskoj (59:69).

FOTO: fiba.basketball

Sličan sadržaj