Reprezentacije 🇭🇷U16 (ž)

U16 reprezentacija (Ž): Kadetkinje su u polufinalu Europskog prvenstva!

Pobjedom protiv domaće Bugarske, kadetkinje su na korak do povratka u A diviziju.

Utakmicu je odlično otvorila kapetanica Vivien Nejašmić s dva polaganja za 4:0. Bugarske kadetkinje iza sebe ipak imaju snagu domaće publike i tri minute do kraja prve dionice izjednačuju na 8:8, no Hrvatska preuzima inicijativu i u drugu dionicu ulazi s prednošću od 14:10.

Upravo je druga četvrtina bila najslabiji period za naše djevojke i kada nakon dvije trice Bugarska preuzima vodstvo (16:21) trener Željko Ciglar je prisiljen zvati time-out. Manje od minute igre do kraja prvog poluvremena Bugarska već ima 23:32, no tada loptu u svoje ruke uzima Barbara Vunić koja s 5 poena smanjuje vodstvo protivnika na +4.

U trećoj dionici naša reprezentacija potpuno zatvara bugarsku reprezentaciju koja ubacuje tek 9 poena, od čega tek 5 iz igre i u posljednjih 10 minuta igre se ulazi sa 45:41 za Hrvatsku. Vlada potpuna ujednačenost, ali i napetost jer ulog je velik – onaj tko izgubi ostaje u B diviziji. Dvije minute do kraja Hrvatska vodi za tek pola koša (60:59), a tako i ostaje do osam sekundi do kraja utakmice kada Vanina Vasileva radi prekršaj na našoj kapetanici koja ubacuje jedno od dva dodijeljena slobodna bacanja. Samo sekundu do kraja utakmice prekršaj radi Dorja Iva Žaja upravo na Vasilevoj, no, nasreću, ona oba slobodna bacanja promašuje i započinje hrvatsko slavlje.

  • U16 Europsko prvenstvo (Ž) – četvrtfinale
    Hrvatska – Bugarska 61:59 (14-10, 14-22, 17-9, 16-18)

Vivien Nejašmić je ponovno došla do double double učinka s 14 poena i 10 skokova, a još je i tri puta asistirala i imala 7 osvojenih lopti. Barbara Vunić je postigla 12 poena, a Dorja Iva Žaja 11.

KOMPLETNA STATISTIKA 

Hrvatska će tako biti sudionik polufinala koje je na rasporedu sutra u 19:30 protiv Portugalki koje su u drugom četvrtfinalu svladale reprezentaciju Srbije. Odlazak u A diviziju je rezerviran za prve tri ekipe na prvenstvu što znači da za povratak među najbolje Hrvatska mora pobijediti samo u jednoj od dvije preostale utakmice.

Trener Željko Ciglar je i u pobjedi bio objektivan: „Što reći, u nervoznoj, ali do kraja borbenoj i žustroj utakmici dobili smo ambicioznog domaćina. Moram pohvaliti sve cure koje su nastupile. Nisu se štedjele i dale su sve od sebe. Iako ne mogu biti zadovoljan ispunjavanjem dogovorenih opcija, došli smo do trenutka kada nas još samo jedna pobjeda dijeli od medalje i povratka u A diviziju. Djevojke svojim odnosom do reprezentacije to zaslužuju.“

Polufinalnu utakmicu s Portugalom uživo možete pogledati na našoj Facebook stranici i FIBA YouTube kanalu.

Sličan sadržaj