Reprezentacije 🇭🇷

Hrvatska u kvalifikacijama za OI 2020!

Hrvatska i Slovenija na olimpijski kvalifikacijski turnir idu zahvaljujući svjetskoj rang ljestvici.

Hrvatska će imati priliku izboriti se za nastup na Olimpijskim igrama 2020. u Tokiju! Iako se mjesto na Kvalifikacijskom olimpijskom turniru očekivalo, a po završetku Svjetskog prvenstva i više nego naslućivalo, FIBA je danas objavila novu rang ljestvicu zemalja koja nas nepobitno svrstava na kvalifikacijski turnir za Tokio.

Naime, prema FIBA pravilima, 7 najboljih reprezentacija sa Svjetskog prvenstva (dvije iz Europe, dvije iz Sjeverne i Južne Amerike te po jedna iz Azije, Afrike i Oceanije) te domaćin OI Japan imaju direktan plasman. Sljedećih šesnaest po poretku na SP-u te po dvije zemlje koje su sljedeće najbolje na rang listi po zonama (kontinentima), a ukupno 24 reprezentacije igrat će kvalifikacijske turnire.

Reprezentacije koje su izborile kvalifikacijski olimpijski turnir putem rang liste su: Hrvatska i Slovenija iz Europe, Angola i Senegal iz Afrike, Meksiko i Urugvaj iz Sjeverne i Južne Amerike te Kina i Koreja iz zone Azija-Oceanija.

Istovremeno će se odigrati četiri turnira s po šest sudionika i to od 23. do 28. lipnja 2020., a samo najbolji s turnira krenut će put Japana.

Dugačak je put do Olimpijskih igara, izbornik reprezentacije Veljko Mršić to zna vrlo dobro: „Zaista nam je drago da smo unutra i da ćemo sljedeće ljeto imati priliku okupiti reprezentaciju za ovakvo važno natjecanje. No, daleko je još taj turnir, najprije nas u veljači čekaju dvije kvalifikacijske utakmice za Europsko prvenstvo i to nam je u fokusu.“

Reprezentacije na kvalifikacijskim turnirima za Olimpijske igre poredane po abecednom redu:

 1. Angola
 2. Brazil
 3. Češka
 4. Dominikanska Republika
 5. Grčka
 6. Hrvatska
 7. Italija
 8. Kanada
 9. Kina
 10. Koreja
 11. Litva
 12. Meksiko
 13. Novi Zeland
 14. Njemačka
 15. Poljska
 16. Portoriko
 17. Rusija
 18. Senegal
 19. Slovenija
 20. Srbija
 21. Tunis
 22. Turska
 23. Urugvaj
 24. Venezuela

Hrvatska je na rang ljestvici FIBA-e sada 14. u svjetskom poretku te 10. u Europi.

FOTO: fiba.basketball

Sličan sadržaj