Ostala natjecanja

Panel ‘Studiraj i treniraj’ Sveučilišta u Dubrovniku okupio vrhunske sportaše i stručnjake

Često je sportašima uskraćeno visoko obrazovanje zbog nemogućnosti usklađivanja sportskih i akademskih obaveza. No, Sveučilište u Dubrovniku primjer je dobre prakse pružanja podrške studentima sportašima. Panel posvećen sportu pod nazivom ‘Studiraj i treniraj’  okupio je brojne alumni, studente i istaknute sportaše koji su, kroz inspirativan razgovor i osobna iskustva, budućim studentima Sveučilišta u Dubrovniku rekli više o mogućnostima studiranja i usklađivanja akademskih sa sportskim obavezama.

Među ostalima, u Dubrovniku je studirao i Jasmin Repeša, a trenutno studij pohađa Filip Vujičić, košarkaš Dubrovnika i MVP listopada FAVBET Premijer lige.

Državni tajnik u Ministarstvu turizma i sporta i bivši vaterpolist Josip Pavić je naglasio kako sport i obrazovanje moraju ići skupa, te da je Sveučilište u Dubrovniku putokaz drugim sveučilištima i primjer da se, uz malo dobre volje, mogu napraviti veliki iskoraci da se pomogne studentima sportašima koji su dodana vrijednost svakog fakulteta.

Osobno je iskustvo podijelio Filip Vujičić kojem su drugi kolege sportaši preporučili Sveučilište u Dubrovniku: ‘Da nema razumijevanja za sportske obaveze mislim da ne bih stizao polagati sve predmete, jer mi većinu vremena oduzimaju treninzi i boravak u dvorani, zato se zahvaljujem Sveučilištu i profesorima jer mislim da su nam na ovaj način otvorili akademski put.’

Sportski direktor Hrvatskog košarkaškog saveza i alumni Odjela za ekonomiju i poslovnu ekonomiju, Jasmin Repeša je rekao kako sport daje studentima disciplinu i odgovornost tijekom studiranja koje je iznimno važno i za razdoblje nakon profesionalnog bavljenja sportom: ‘Investiranje u sebe je jedina ispravna investicija u današnjem vremenu, a sustav mladim sportašima treba omogućiti da spoznaju važnost akademskog puta.’

Sportska psihologinja, prof. dr. sc. Renata Barić s Kineziološkog fakulteta Sveučilišta u Zagrebu, se osvrnula na psihološku pripremu sportaša i rekla kako su najčešće psihološke prepreke mladih sportaša koji studiraju, upravo pronalaženje ravnoteže no kako ih odlikuje visoka motivacija i organizacijske vještine, čemu dodatno pomažu institucije koje imaju sluha za svoje sportaše.

 

 

Sličan sadržaj