Ostala natjecanja

Šeik Saud Ali Al Thani novi predsjednik FIBA-e

XXII Kongres FIBA-e danas je u Manili na Filipinima izabrao novog predsjednika i članove Središnjeg odbora za nadolazeći ciklus 2023-2027.

Sheikh Saud Ali Al Thani, koji nasljeđuje Hamanea Nianga, postaje novi predsjednik FIBA-e, jednoglasno su odlučili prisutni zastupnici. Sheikh Saud Ali Al Thani je u prethodnom ciklusu bio potpredsjednik FIBA-e, a predsjednik FIBA Azije od 2002. godine, dok je još ranije bio predsjednik Katarskog košarkaškog saveza i potpredsjednik Olimpijskog odbora Katara.

Novi predsjednik FIBA-e je je nakon svog izbora rekao: “Velika mi je čast preuzeti ovu odgovornost: za mene, za moju zemlju Katar i za naš kontinent Aziju. Sada predstavljam interese svih 212 nacionalnih saveza u svih pet regija. Košarka je globalni sport i to je naša najvažnija snaga. Danas mogu obećati samo jedno, a to je da ću s čelnicima FIBA-e i cijelim Središnjim odborom vrijedno raditi za dobrobit košarke i za dobrobit FIBA-e .”

Članovi Središnjeg odbora za mandatno razdoblje od 2023. do 2027. godine su:
gđa Carol Callan iz SAD-a
g. Yamil Alejandro Bukele Perez iz Salvadora
g. Usie Richards s Djevičanskih otoka
gđa Yuko Mitsuya iz Japana
g. Yao Ming iz Kine
Gđa Carmen Tocala iz Rumunjske
g. Matej Erjavec iz Slovenije
g. Asterios Zois iz Grčke
g. Tor Christian Bakken iz Norveške
gđa Jubilej Kuartei iz Palaua
g. Burton Ross Shipley s Novog Zelanda
gđa Pascale Mugwaneza iz Ruande
g. Jean-Michel Ramaroson s Madagaskara

Novoizabrani članovi Središnjeg odbora, zajedno s novoizabranim predsjednikom i blagajnikom, pridružit će se glavnom tajniku FIBA-e Andreasu Zagklisu kao i predsjednicima pet FIBA-inih regija za mandat 2023.-2027.: g. Anibal Manave iz Afrike, g. Fabian Borro iz Amerike, dr. K Govindraj iz Azije, g. Jorge Garbajosa iz Europe i g. David Reid iz Oceanije u novom mandatu Središnjeg odbora. Središnji odbor će u svoje redove također imenovati predstavnika NBA i predstavnika igrača.

Novoformirani Središnji odbor sastat će se prvi put u subotu, 9. rujna u Manili, povodom finala Svjetskog prvenstva u košarci 2023.

Sličan sadržaj