Ostala natjecanja

Hrvatska reprezentacija košarke u kolicima u Nedelišću na pripremama za Europsko prvenstvo

Siniša Kuharić: ‘Trudimo se svakog dana napraviti nešto kako bismo bili bolji nego jučer’

Hrvatska reprezentacija košarkaša u kolicima ulazi u završnu fazu priprema za Europsko prvenstvo B i C divizije, domaćin kojega će od 12. do 22. lipnja biti Sarajevo. Tim povodom u Sportsko-gimnastičkom centru Aton u Nedelišću, pripremnoj bazi hrvatskih reprezentativaca, održana je konferencija za novinare na kojoj je dominantno bilo riječi o trenutačnoj formi reprezentativaca, planovima za Sarajevo, planovima za budućnost i statusu hrvatske košarke u kolicima.

Reprezentacija u Sarajevo putuje 12. lipnja, a u nedjelju, 5. lipnja odigrat će pripremnu utakmicu protiv Slovenije zatvorenu za javnost. Prema riječima izbornika Siniše Kuharića radi se bolje i kvalitetnije nego ikad, što potvrđuje i činjenica da su u petak održani i zahtjevni testovi izdržljivosti, snage i eksplozivnosti pod budnom paskom Miljana Hadžovića i njegovih suradnika.

“Težimo napretku, trudimo se svakog dana napraviti nešto kako bismo bili bolji nego jučer. Ne krijemo da imamo u Sarajevu ambicije boriti se za najviša mjesta i neko od odličja, a da bismo u tome uspjeli radimo već zadnja dva mjeseca, ove pripreme u Nedelišću su samo završna glazura. Moram pohvaliti dečke, svi su ovdje isključivo iz velike ljubavi i entuzijazma, nema tu novaca, ljudi su ostavili svoje obitelji, privatne poslove i razne obaveze da bi došli ovdje i da bi uložili puno energije, odrađivali naporne treninge s ciljem da hrvatski dres u Sarajevu dostojno prezentiramo”, naglasio je Kuharić, uz posebnu zahvalu svim medijima koji prate sport osoba s invaliditetom, jer svaka objava možda može pomoći da se jedno novo dijete priključi sportu, a to je najveća pobjeda.

Damjan Lisska, tajnik Hrvatskog saveza košarke u kolicima i dugogodišnji član reprezentacije, podsjetio je kako se stvarala hrvatska košarka u kolicima ukazavši da im jedan od najvećih problema predstavlja nereguliran status sportaša koji su pritom i zaposleni i koji u pripremnom periodu ne mogu biti na dispoziciji reprezentaciji u onoj mjeri u kojoj bi trebali biti. Igor Ograjšek, pomoćni trener reprezentacije i jedan od hrvatskih pionira košarke u kolicima bio je na istom tom tragu.

“To je nešto na čemu svi mi zajedno moramo raditi. Uvjeren sam da se u budućnosti sve to može ispraviti. Uoči Paraolimpijskih igara u Riju kod nas je na pripremama bila nizozemska ženska reprezentacija i odigrali smo jednu utakmicu protiv njih. Ako kažem da smo im bili au pari, onda će svima biti jasno na koji način oni rade, na koji način pristupaju sportu osoba s invaliditetom, njihovi sportaši jedino su opterećeni svojim treninzima i rezultatima. Nadam se da ćemo i mi jednom dosegnuti tu razinu.  Veliki hendikep nam je što zbog zdravstvenih problema s nama nije naš kapetan i predsjednik Saveza Ivica Vujica, on je kockica koja nedostaje, čovjek pun energije i čovjek zaslužan za sve ovo do čega smo mi danas došli”, naglasio je Ograjšek.

Na fotografiji: Igor Ograjšek, pomoćni trener reprezentacije, Maja Odrčić Mikulić, pročelnica Upravnog odjela za civilna društva, ljudska prava i sport Međimurske županije, Damjan Lisska, glavni tajnik Hrvatskog saveza košarke u kolicima, Matija Posavec, župan Međimurske županije, Siniša Kuharić, izbornik reprezentacije te Nikola Novak, načelnik Općine Nedelišće.

Domaćini druženja s novinarima bili su Matija Posavec, župan Međimurske županije, kao i Nikola Novak, načelnik Općine Nedelišće, obojica su izrazili zadovoljstvo što je drugu godinu za redom hrvatska reprezentacija košarkaša u kolicima izabrala baš Aton za svoju pripremnu bazu, naglasivši pritom iznimnu važnost kojega na području čitave županije, koja nosi titulu Europske regije sporta za 2022. godinu, ima sport i sport osoba s invaliditetom.

“Snagom, ambicijom i energijom opravdali ste činjenicu da ste  uzor mnogim sportašima, mnogim sportskim klubovima, izabrali ste biti primjer dobre prakse kako sport treba funkcionirati i koji je krajnji benefit svakoga tko se bavi sportom”, naglasio je tom prigodom župan Matija Posavec.

Tekst, FOTO: HSKUK

 

 

Sličan sadržaj