Ostala natjecanja

Svjetsko prvenstvo 2019: Francuska spriječila SAD na putu do trećeg naslova zaredom

U drugom četvrtfinalu Australija je svladala Češku.

Prvi put nakon 13 godina Sjedinjene Američke Države pretrpjele su poraz na Svjetskom prvenstvu. Posljednji se put to dogodilo u polufinalu 2006. u Japanu, a ovaj put bolja je bila Francuska (89:79) već u četvrtfinalu.  Stoga SAD uopće nećemo vidjeti na postolju, a to se nije dogodilo od 2002. godine.

Bila je to istinska utakmica preokreta u kojoj je prva četvrtina bila izjednačena (18:18), na poluvremenu su vodili Francuzi (45:39), da bi se u posljednju četvrtinu ušlo s američkom prednošću od 63:66. Činilo se da se američka momčad u trećoj dionici trgnula i pokazala zašto ih se uvijek naziva favoritima.

Samo osam minuta do kraja utakmice, nakon skok šuta Kembe Walkera, Les Bleus su već zaostajali za 7 poena (65:72). Francuski izbornik Vincent Collet traži time-out i započinje transformacija – od tog trenutka do kraja utakmice Francuska je napravila 24-7 rezultat.

Evan Fournier ubacio je 22 poena, Rudy Gobert je upisao double-double s 21 poenom i 16 skokova, Nando De Colo je imao 18, a Ntilikina 11 poena za pobjedu Francuske.


U posljednjoj četvrtfinalnoj utakmici Australija je pobijedila Češku (82:70) koja se za mnoge pokazala kao ugodno iznenađenje prvenstva. Držala se solidna Češka pune dvije četvrtine, na poluvremenu je bilo tek 33:30 za Boomerse. a u trećoj dionici bilo je i 43:43. No, tada kreće australski zalet u kojem rade 25-5 seriju do kraja dionice.

U četvrtu se četvrtinu ulazi sa 63:48, Češka se i dalje ne predaje i smanjuje vodstvo do -8, no više od toga nije išlo.


U polufinalnim utakmicama u petak, 13. rujna, gledat ćemo parove Argentina-Francuska i Španjolska-Australija i to na HTV 2 i SportKlubu 1.

FOTO: fiba.basketball

Sličan sadržaj