Ostala natjecanja

Svjetsko prvenstvo 2019: Dan šesti – Grčka i Češka posljednje zemlje među najboljih šesnaest

Brazil, Francuska, Australija i SAD bez poraza

Kanada je u svojoj trećoj utakmici ostvarila svoju prvu pobjedu na Svjetskom prvenstvu. Senegal je pao s 82:60, no obje momčadi svoj put nastavljaju u klasifikacijama od 17. do 32. mjesta i obje još imaju šansu doći do Tokija 2020. Kanada putem kvalifikacijskog turnira, a Senegal još uvijek ima šanse izboriti se za direktan plasman kao prva momčad Afrike.

Njemačka je također došla do prve pobjede i to protiv Jordana s 96:62. Jordan je početkom posljednje četvrtine bio na velikih, ali dostižnih -17, no Njemačka serijom od 18-2 stavlja završni pečat na utakmicu. I u ovom slučaju obje momčadi odlaze u borbu za što bolju poziciju u rasponu od 17. do 32. mjesta.

Češka je pobjedom protiv Turske (91:76) ostvarila povijesni uspjeh. U svom prvom nastupu na Svjetskom prvenstvu češka se reprezentacija uspjela pozicionirati među najboljih šesnaest predvođena s Vojtechom Hrubanom (18 poena) i Ondrejom Balvinom (17 poena i 11 skokova). Čini se da Turska nakon što je sa SAD-om otišla u produžetak nije povratila snagu i odlazi u „donji“ dio natjecanja. U posljednjoj se četvrtini približila na samo tri poena razlike, no Češka serijom od 8-0 odlazi u sigurnije vode.

Brazilu nije bilo lako s Crnom Gorom, pa ipak rezultat je otišao na južnoameričku stranu s 84:73. U posljednju četvrtinu Brazil je ušao s dvoznamenkastom prednošću od 66:54, no Crna Gora uporno gradi svoj put nazad i dolazi i na samo pola koša razlike (73:72). Brazilci ubrzavaju, što Crna Gora više ne može pratiti i Brazil ostaje nepobijeđen u prvom dijelu natjecanja.

Nepobijeđena ostaje i Australija koja je pobjedom protiv Litve (87-82) zaslužila prvo mjesto u svojoj skupini. Australija je bila u dvoznamenkastom vodstvu većinu utakmice, no čudesna Litva u posljednjoj četvrtini preuzima vodstvo pri 71:68 jer Australija punih pet minuta igre na uspijeva upisati poene. Ipak, u konačnici slave „down under“ reprezentativci koje u borbi za četvrtfinale čekaju utakmice s Francuskom i Dominikanskom Republikom.

U elitnoj grupi nepobijeđenih ostaje i Francuska koja je s velikih 90:56 riješila Dominikansku Republiku. Francuzima je mnogo toga polazilo za rukom o čemu svjedoči i 57% efikasnosti šuta. Obje momčadi napreduju dalje među najboljih šesnaest gdje ih u skupini čekaju Australija i Litva.

U eliti ostaju i Sjedinjene Države protiv kojih Japan od početka nije imao šanse (98:45). Amerikanci si nakon bliske utakmice s Turskom nisu mogli priuštiti slab početak pa kreću maksimalno ofanzivno s 13:0 i do kraja ne dopuštaju Japanu niti primisao približavanja.

Grčka je svoje mjesto među najboljih 16 zaslužila pobjedom protiv Novog Zelanda (103:97). Grčka je, kao i inače, krenula jakim tempom, a najviše zahvaljujući zvijezdi Antetokounmpou i njegovih početnih 11 poena. Novi Zeland nije odustajao i držao se blizu većinu utakmice (poluvrijeme 51:44), no Tall Blacksi, srećom po Hrvatsku i naše izglede za sudjelovanje na Kvalifikacijskom olimpijskom turniru, nisu uspjeli izvući iz sebe dovoljno za preokret.

Sličan sadržaj