Mlađe kategorije

#HerWorldHerRules: Povratak projekta popularizacije košarke za djevojčice

‘Her World, Her Rules’ je jedinstven projekt koji je pokrenula FIBA-e Europe te provodi u partnerstvu s nacionalnim savezima s ciljem promocije ženske košarke diljem Europe kroz razne aktivnosti. Hrvatski košarkaški savez se u projekt uključio 2019. godine kada je i pokrenut, no 2020. godina je zaustavila, kako natjecanja, tako i ovaj projekt.

Primarni cilj je privući našem sportu djevojke osnovnoškolske i srednjoškolske dobi (6 do 15 godina) putem globalne kampanje naziva „Njezin svijet, njezina pravila“. Ambasadorice projekta u Hrvatskoj su legendarna košarkašica i predsjednica Stručnog savjeta za žensku košarku Danira Bilić (r. Nakić) te bivša kapetanica i bivša izbornica reprezentacije Anđa Jelavić i Vedrana Grgin, bivša reprezentativka i osvajačica dva WNBA prstena, obje također članice Stručnog savjeta.

Unatoč tome što korona kriza još nije prošla, ipak su napokon stečeni uvjeti da se projekt nastavi na vanjskim terenima, poduzimajući sve mjere predostrožnosti, a opet omogućujući djevojkama i djevojčicama da zavole košarku i, u perspektivi, nastave ili počnu trenirati.

Inicijativa popularizacije ženske košarke u Hrvatskoj bila je i bit će temeljena na raznim aktivnostima – od suradnje sa školama, preko 3×3 turnira do štafetnih i elementarnih igara i predavanja, ipak ovisno o epidemiološkim mjerama koje će u određeno vrijeme biti na snazi.

Povratak projektu dogodio se u subotu, 24. travnja na vanjskim košarkaškim terenima u Osijeku, a ujedno zahvaljujemo Košarkaškom savezu Grada Osijeka i njegovom stručnom tajniku Miroslavu Kontrecu na ustupanju terena i pomoći u organizaciji. U pomoć je uskočila i Sena Matešić (r. Pavetić), Osječanka i bivša dugogodišnja hrvatska reprezentativka svih uzrasta, a događajem su koordinirale Branka Vukičević i Tajana Mrković.

Bilo je pravo zadovoljstvo vidjeti nasmijana lica djevojaka s košarkaškom loptom u ruci, uz nadu da ti osmjesi i njihova spona s košarkom trajno ostaju.

FOTO: Lea Martinko

 

Sličan sadržaj