Kup Krešimir Ćosić

SuperSport Kup Krešimir Ćosić: Zadar pobjednik, Luka Božić MVP i najbolji strijelac

CIBONA – ZADAR 68:80 (12:13, 15:25, 27:23, 14:19)

 

Košarkaši Zadra pobjednici su 33. izdanja nacionalnog košarkaškog kupa, SuperSport Kupa Krešimir Ćosić.  U prepunoj dvorani Gripe u Splitu Zadrani su slavili u finalu protiv Cibone 68-80. Prvo ime susreta i MVP igrač finala bio je fantastični lider zadarske momčadi Luka Božić. Tu su mu titulu dali jednoglasno akreditirani novinari. Luka je sa 27 poena i najbolji strijelac pa se u Zadar vraća s punim rukama priznanja.

Prva četvrtina pokazala je kakva nas utakmica očekuje. Tvrda, borbena, s malo poena. Prva četvrtina završila je vodstvom Zadra 12-13, no nakon četiri povezana poena Filipa Bundovića, koji je pravio velike probleme Zadranima ispod koša, ritam utakmice je prešao u Cibonine ruke, samim tim i rezultat (17-13).

Zagrepčani su riskirali vanjski šut Zadra, a kad nisu drugi, iskoristio je to Luka Božić čija je trica pokrenula njegovu momčad (17-18) čime je uspostavljena ravnoteža u igri. Igralo se koš za koš, do pet povezane trice Zadra (Božić jednu, Arijan Lakić i Karlo Žganec po dvije ) za velikih +12 (23-35). Do poluvremena Božić je zabio još jednu za konačni rezultat nakon 20 minuta igre 27-38.

U trećoj četvrtini Zadar je tricama držao razliku između 9 i 14 razlike dok Aleksandar Aranitović svojom tricom iz natrčavanja nije smanjio zaostatak na 47-53. Pokrenulo je to Zagrepčane koji su se približili i na četiri poena minusa (49-53 i 51-55). i Opet su trice i to prva Darija Drežnjaka i šesta fantastičnog Luke Božića vratile Zadrane u mirnije vode te se u zadnju dionicu ušlo s vodstvom Jusupove momčadi 54-61.

Drežnjak je s nekoliko dobrih poteza zabio četiri poena i iznudio peti prekršaj Domagoja Vukovića na 6:45 do kraja i vodstvo Zadra 56-65. Uskoro je iz igre zbog petog prekršaja, i to namjernog, izašao i Filip Bundović, a Zadar je polako počeo dizati prednost koja ga je vodila prema trofeju. Na četiri minute prije kraja rezultat je bio 56-70 za aktualne prvake Hrvatske.

Vrijeme je radilo za Zadrane, a atmosfera na prepunim Gripama podsjećala na onu u drevnim Jazinama. Na kraju je završilo pobjedom Zadra 68-80.

Igrač utakmice bio je Luka Božić s 27 poena, 10 skokova i 10 asistencija čime je postao prvi igrač u povijesti finala Kupa koji je ostvario triple-double učinak. Slijedio ga je Arijan Lakić s 19 poena, Karlo Žganec ih je postigao 15, a Dario Drežnjak 10.

Kod Cibone Krešimir Radovčić je zabio 17 poena, Aleksandar Aranitović 14, Filip Bundović 12, a Ivan Majcunić 10.

Dino Repeša, službeni predstavnik Cibone: „Čestitao bih Zadru na zasluženoj pobjedi. Pokazali smo na terenu ono što smo i imali u pripremi. Nije bilo loše, makar trener kada se izgubi finale ne može i ne smije biti sretan. Presudio je Zadrov šut za tri poena koji je danas bio puno bolji, nego što je to bio slučaj protiv Cedevite Junior, dok smo mi koji smo inače šuterska ekipa, danas smo imali 26% za tri poena. Drugi faktor je veći broj skokova, 14 više od nas. Treći, ključni i odlučujući faktor bio  je kad su nam oba visoka igrača, Vuković i Bundović, izašli s pet faulova. Veseli me unutarnja igra, imali smo više zabijenih dvica nego Zadar, vidi se neki napredak u odnosu na ranije.“

Luka Božić, igrač Zadra: „Jako teška utakmica. Finale je posebno za igrati. Zahvaljujem navijačima što su napravili domaću atmosferu i neumorno navijali sve tri utakmice, teško da bi bez njih došli do nekog rezultata. Zahvaljujem treneru koji ima povjerenja u ekipu, stručnom stožeru, fizioterapeutu, liječniku i kondicijskom treneru. Igramo dosta modernu košarku, svi možemo napasti, svi možemo igrati leđima i licem, preuzimati, teško se pripremiti na takvu ekipu, dosta smo  i složni i to je rezultiralo osvajanjem Kupa. Kup sam gledao kao da mi je svaka utakmica posljednja, išli smo jako u svaku utakmicu i nismo razmišljali o osvajanju, već smo se fokusirali na svaku posebno.“

Danijel Jusup, trener Zadra: „Zahtjevna utakmica za nas. Bez obzira na kratku rotaciju, imaju šest jako dobrih igrača, a mi smo imali jako težak put do finala. Ni ja sam nisam znao kako ćemo danas izgledati, jutros sam igrače pustio da spavaju koliko hoće i šetaju, ali bio sam optimističan kad sam ih vidio kako se zagrijavaju. Danas nas je poslužio šut uz briljantno izdanje Luke Božića, a i svi drugi su napravili svoj dio posla. Ovi momci pokazuju veliki karakter, napravili smo selekciju dobrih ljudi koji svaku utakmicu idu do kraja i čestitam im na tome. Čestitam i navijačima, to je u Hrvatskoj rijetkost za vidjeti i trebamo to držati kao malo vode na dlanu. Ni jedna ekipa nije imala primjedbe na suđenje, i to treba naglasiti, i to je neophodno da bi košarka išla pravim putem.“


 

Foto: Ivica Čavka/KK Split

Sličan sadržaj