Kup Krešimir Ćosić

SuperSport Kup Krešimir Ćosić: Cibona izborila polufinale, Drežnjak promašio šut za pobjedu Zadra

CIBONA – ZADAR 71:70 (20:20, 18:15, 19:21, 14:14) 

U najuzbudljivijoj utakmici četvrtfinala SuperSport kupa Krešimir Ćosić Cibona je pobijedila Zadar 71:70.  Borna Kapusta je tri sekunde prije kraja pogodio jedno od dva bacanja za minimalno vodstvo Zagrepčana da bi Dario Drežnjak nakon time-outa promašio šut za pobjedu svoje momčadi.

A počelo je boljim zadarskim otvaranjem utakmice (2-8). Cibona se u igru vratila zahvaljujući napadačkom skoku i poentiranjima iz drugih ili trećih pokušaja te raspoloženom Ivanu Perasoviću. Nakon prve četvrtine rezultat je glasio 20-20.

Druga četvrtina otvorena je tricom Krešimira Radovčića i velikim obrambenim pritiskom Svena Smajlagića na Luki Božiću. Cibona se nekoliko puta odvajala na četiri poena viška, a onda tricom Marka Bakovića otišla na +7 (35-28). Zadar je teško pronalazio put do protivničkog obruča, što je Borna Kapusta kaznio novom tricom za povećanje prednosti Zagrepčana na 38-30. Karlo Žganec s linije slobodnih bacanja te Arijan Lakić tricom na isteku poluvremena vratili su Zadrane u rezultatski egal (38-35).

Povratkom iz svlačionica slika se nije promijenila. Cibona je imala mirnoću u šutu, Zadar promašivao i u tren oka na semaforu je svijetlilo +9 za Sesarovu momčad (44-35).

Čim su Zadrani pogodili dvije otvorene trice (Žganec, Ramljak) utakmica je poprimila obrise neizvjesnosti te Jusupova momčad u nekoliko napada topi prednost Cibone na 49-48. Pri tom rezultatu Jordano je u jednoj minuti dobio dvije osobne i tehničku pogrešku te dogurao do ukupno četvrte. Cibona nije iskoristila njegovu nervozu. Štoviše i Kapusta dolazi do četvrte osobne, a Zadar nastavlja svoju seriju preko Žganeca i Ramljaka do 11-0 i vodstva 49-52. Odličnu zadarsku obranu tricom je slomio Baković, a Bundović ispod koša nastavlja Cibonin niz za novu promjenu vodstva 54-52 za Cibonu. Na odmor između treće i četvrte četvrtine otišlo se s minimalnim vodstvom Zagrepčana 57-56, za Cibonu tricu je zabio Smajlagić, a za Zadrane u posljednjoj sekundi dvicu Davis.

Odlučujuća četvrtina donijela je nastavak neizvjesnosti i velike borbe i poentiranje na kapaljku. Zadar je poveo nakon koš faula Ramljaka 57-59, Cibona se vratila u vodstvo 62-59 preko Kapuste (2) i Bakovića, a Luka Božić tricom poravnao na 62-62.

Nakon serije pogrešaka i kreativne krize s obje strane Aranitović dovodi Zagrepčane u vodstvo (64-62). Zadarski post s linije slobodnih bacanja prekinuo je Božić te se u završne tri minute ušlo s rezultatom 64-64.

Smajlagovića trica u tim je trenucima snažno pogurala Cibose prema polufinalu. Zadar propušta napad, a Kapusta s jednim pogođenim bacanjem iz dva pokušaja dodaje još jedan mali koračić prema tom cilju (68-64). Marko Ramljak vraća ih tri koraka unazad tricom iz kuta za 68-67, a Kapusta opet gura dva naprijed (70-67). Božićeva preciznost s bacanja slijedila je onu Kapustinu (70-68), ali nakon promašaja Aranitovića zadarske nade budi Žganec (70-70). Cibona je krenula u posljednji napad kada Kapustin prodor prekršajem tri sekunde prije kraja zaustavlja Ramljak. Cibonin razigravač pogađa samo drugo bacanje, trener Zadra Danijel Jusup zove time-out nakon kojeg je Drežnjak izgradio poziciju za šut, ali lopta nije htjela u obruč.

Danijel Jusup, trener Zadra: „Utakmica je bila rastrgana s jedne i druge strane, igrala se na mahove, i bilo je dosta izmjena vodstva. U prvom smo poluvremenu imali problem sa skokom u obrani, kasnije smo uspjeli pronaći ravnotežu, no osjetio se nedostatak organizacije napada kakva bi trebala biti. U nastavku smo bili bolji, imali smo i šut za pobjedu. Čestitam Ciboni na ulasku u polufinale. Što ćemo sutra? Ne znam, moramo se prvo odmoriti. Vidjelo se večeras na Ciboni i nama da smo umorni, i jedni i drugi možemo bolje. Ne radi se tu o broju utakmica, već o putovanjima koja su iscrpljujuća.”

Marko Ramljak, igrač Zadra: „U prvom su poluvremenu oni radili razliku na napadački skok, nismo to uspjeli iskontrolirati, i to je bio možda najveći problem. U drugom smo poluvremenu bili u dobrom naletu, vratili smo se u igru i odigrali dobru obranu kroz duži period. Tu smo trebali kapitalizirati, prijeći u veće vodstvo i lakše ući u završnicu, no na kraju se sve svelo na par šuteva.“

Josip Sesar, trener Cibone: „Bila je to tvrda utakmica, znali smo da se u radnom dijelu treba odgovoriti Zadru i limitirati ih na igru pet na pet. Također smo znali da, rekao sam to i u najavi, iako je Božić po brojkama najbolji igrač, Drežnjak je ključ njihovih pobjeda i bilo mu je bitno smanjiti postotak šuta. Tako se ukazao i Ramljak s te tri trice, s njim smo imali koncepcijski rizik. Mislim da smo danas dobro napadački igrali i nalazili dobra rješenja. Bode u oči njihovih 17 skokova u napadu, da smo to spustili bar napola, utakmica bi bila i ranije riješena.“

Aleksandar Aranitović, igrač Cibone: „Ovo je velika pobjeda za nas, no i dalje je tek korak. Na nama je da se pripremimo, odmorimo i krenemo po trofej. Atmosfera je večeras bila sjajna , publika nam je dala veliku podršku i hvala im na tome.“

PAROVI POLUFINALA

Nakon utakmice obavljen je ždrijeb polufinala SuperSport kupa Krešimir Ćosić. U petak s početkom u 17 sati sastat će se Cedevita Junior i Dinamo, a u 20 sati na parket će Šibenka i Cibona.

Foto: Marin Sušić 

 

Sličan sadržaj