Kup Krešimir Ćosić

Kup „Krešimir Ćosić“: Skelin, Mršić, Ukić i Mavra najavljuju veliko finale

Nekako se tiho približilo veliko finale Kupa ‘Krešimir Ćosić’. Zbog sveprisutne epidemije koronavirusa nije odigran završni turnir u Final Eight formatu, na finalu neće biti ni publike niti popratnih događanja koja se posljednjih godina vezuju uz Kup; primjerice 3×3 turnir, turnir veterana, dan posvećen predstavnicima medija, trenerski seminari… No, finale Kupa je finale Kupa i zaslužuje jednaku pažnju i poštovanje kao i sve završnice do sada.

Mjesto na završnom susretu Kupa izborili su Split koji dugih 17 godina nije došao do finala i Zadar, prošlogodišnji slavodobitnik. Finalna utakmica je na rasporedu sutra, 13. veljače, s početkom u 17:30. Utakmicu organizira HKS neutralnom terenu u Omišu, a moći ćete ju pratiti na programu Arene Sport i HTV2.

Split-Zadar, HT Premijer liga, 6. veljače 2021.

Split i Zadar su se do sada dva puta ogledali u finalu Kupa: 1993. i 2004. godine, a u oba slučaja slavio je Split. Ipak, još od te davne 2004. godine Split nije vidio finala, a Zadar je od 2004. do sada finale pohodio sedam puta. Ukupno, Split je pet puta dizao pobjednički pehar, a Zadar sedam puta.

Roko Ukić bio je kapetan Splita prije sedamnaest godina, zabio je koš za pobjedu u posljednjoj sekundi. Omiško finale može se slobodno nazvati “od Ukića do Ukića”.

„Uspomene se vraćaju, ali iskustvo mi kazuje da to treba staviti u duboku povijest i da se ekipa i ja okrenemo ovoj utakmici. Sve je drugačije, jedino što je ostalo iz te utakmice su imena klubova te Kedžo i ja. Pustite to ‘od Roka do Roka’, momci su napravili veliki korak još tamo pobjedom nad Goricom, naš klub je u finalu, u prilici osvojiti trofej“, kaže Ukić.

U toj momčadi Splita iz 2004. godine, zanimljivo, bio je i Veljko Mršić, ali nije imao pravo nastupa.

„Bio je važan dio našeg uspona u formi od Nove godine kada je stigao pa do tog finala, bio je jedini iskusniji u momčadi i ima svoje prste u trofeju bez obzira na to što nije igrao tu utakmicu“, prisjetio se Ukić. Povijest, i bližu i daljnju, Ukić i momci stavili su sa strane, maksimalno su fokusirani na finale u Omišu.

„Puno je detalja, koji će odlučiti, znamo što nam je činiti i što moramo napraviti za pobijediti“, zaključio je Ukić.

Dominik Mavra, kapetan Zadra, prošle je godine bio proglašen MVP-jem finala Kupa.

“Mislim da će biti dobra utakmica, mislim da je i ova polufinalna utakmica protiv Cibone bila zanimljiva za gledati, možda malo teža našim navijačima zbog ove završnice. Mi moramo pokušati ponoviti onu drugu utakmicu protiv Splita kada smo pokazali kako moramo igrati protiv njih” , istaknuo je Mavra.

Koliki hendikep će biti igrati bez publike ovo finale?

“Ove godine će to biti jako čudno, primjer može biti utakmica protiv Cibone gdje smo više puta bili na desetak razlike, onda bi publika pomogla da tu utakmicu prelomiš i da ne dopustiš protivniku da se vrati u utakmicu. U ovim okolnostima, gdje se čuje škripa tenisica i gdje se osjetio umor od proteklog vikenda, mislim da bi u tim trenucima publika puno pomogla sa svojom euforijom, da nas još digne da damo zadnji atom snage koji imamo u sebi i da prelomimo utakmicu. Već smo navikli igrati pod ovim uvjetima cijelu godinu, no ne treba ni govoriti da će u slučaju dizanja trofeja navijači svakako nedostajati. Gdje god da se ovo finale igra bilo bi naših navijača, more njih”, komentirao je nedostatak publike Mavra.

Splitov trener Ivica Skelin je o svojoj momčadi rekao:

„Za mene je moja momčad najbolja. Ma, kad igramo protiv bilo koga moji igrači za mene su najbolji.”

„Puno bi značio trofej, mi koji smo djeca Gripa, sanjali smo i sanjamo ovakve trenutke. Idemo zaustaviti Zadrovu tranziciju, zaustaviti Onuakua i kontrolirati skok, a uz sve to trebat će nam dobra obrana picka u obrani“, nastavio je Skelin.

Splitov trener izvukao je neke detalje koji će biti ključni za trijumf.
„Bitna je energija, ekipa koja bude dominirala energijom ima puno više šansi za pobjedu. Kada pogledam posljednje dvije utakmice, mi smo u subotu imali više energije i pobijedili smo, Zadar je imao više energije u nedjelju i ostvario pobjedu. Imamo igrače koji znaju osvajati trofeje, Ukić i Kedžo bili su u momčadi kada smo uzeli Kup prije sedamnaest godina“, zaključio je Skelin.

10.2.2021. – polufinalna utakmica kupa Kresimir Cosic između KK Zadar i KK Cibona – Foto Zvonko Kucelin

Veljko Mršić, trener Zadra, je kao trener već osvojio dva, a kao igrač jedan Kup ‘Krešimir Ćosić’.

“Ovo je prvo finale ove sezone, pripreme prije početka sezone su bile takve da nije bilo nikakvih turnira ni finala na tim turnirima. Finale Kupa je jedna utakmica, puno ekipa koje nisu favoriti na papiru znaju iznenaditi. Ovdje nema izrazitog favorita, važno je da budemo stabilni i koncentrirani, mislim da na to treba najviše raditi na toj psihološkoj pripremi kako bi izašli na parket gladni pobjede i trofeja. Moramo biti smireni, trebamo znati da se utakmica neće odlučiti u prvoj, desetoj ni u 35. minuti nego je kraj kad prođe 40.minuta, to smo imali prilike vidjeti protiv Cibone, ta utakmica nam je dobra škola pred ovo finale“, najavio je utakmicu trener Zadra Veljko Mršić.

KK Split, KK Zadar, HKS

Sličan sadržaj