Kup Krešimir Ćosić

FOTO Kup „Krešimir Ćosić“: Zadar u finalu, slijedi vječni derbi sa Cibonom

ZADAR – SPLIT 85:75 (24-15, 21-11, 19-21, 21-28)

Obje su ekipe startale s tricama – Marčinković za Split i Junaković za Zadar. No, uz glasnu podršku zadarskih navijača, momčad Danijela Jusupa brzo je došla do dvije znamenke prednosti (20:9). Naposljetku, prva je četvrtina pripala Zadru s 24:15, uz znatan doprinos Junakovićeve tri trice.

Bilo da je to zbog igranja u gostima ili zbog pritiska plasmana u finale s obzirom na činjenicu da su u lanjskom Kupu ispali kao domaćini u četvrtfinalu, splitska igra ne nalikuje onakvoj kakvu smo u posljednje vrijeme gledali u prvenstvu. Polaganje Dominika Mavre za već značajnu prednost Zadra pri 33:17 dočekano je glasnim povicima oduševljenja s navijačke tribine. Trice Ahmeda Bashira i uspješne akcije Ive Ivanova i Martina Junakovića doprinose daljnjoj polarizaciji utakmice i +19 za momčad u plavom na poluvremenu (45:26).

U nastavku utakmice Zadar drži ‘Žute’ na dvadesetak razlike. Istina, u Zadru je protiv Zadra uvijek izuzetno teško, a osvajanje Krešinog kupa, u Krešinoj dvorani, u Krešinom gradu enormna je motivacija. Split ipak zbija svoje redove i javlja se tračak nade nakon dvije trice Tomislava Gabrića za konačno pokretanje momčadi. Vanjska linija je proradila pa se minutu i pol do kraja, nakon još dvije trice, ovaj put Maja Kovačeviča, Split približio na 81:72. Zadrov Bashir Ahmed polaganjem minutu do kraja minimalizira Splitove šanse za preokret, a utakmica završava s 85:75 za Zadar.

Bashir Ahmed je za Zadar postigao 14 poena, Martin Junaković i Domagoj Vuković (10 skokova) po 12, a Byron Allen i Stefan Fundić po 10. Antonio Vranković i Tomislav Gabrić (8 skokova) za Split su upisali po 13 poena, a Maj Kovačevič je ubacio 10.

KOMPLETNA STATISTIKA

U Višnjiku nas tako u subotu, 15. veljače, s početkom u 17:30 očekuje finale Kupa između Zadra i Cibone. Posljednji put Zadar je osvojio Kup 2007. godine, a Cibona 2013. Zadar i Cibona su se zajedno u finalu do sada našli pet puta, posljednji put 2005. godine, s 3:2 omjerom pobjeda na stranu Zadra.

Toni Perković, igrač Splita: „Čestitao bih Zadru na pobjedi. Sad sam još vruće glave. Nisam ovo očekivao, imali smo stvarno velika očekivanja. Nismo ušli s glavom, brzo su se odvojili, pokušali smo se vratiti, ali nije bilo dovoljno. Šut nas nije nikako išao, trebali smo igrati čvršće.“

Ivica Skelin, trener Splita: „Čestitke ekipi Zadra na pobjedi. Sasvim zasluženo kontrolirali su gotovo cijelu utakmicu. Razloge poraza nalazim u tome da nismo bili dovoljno čvrsti. U prvom poluvremenu oni su zabili 14 poena iz kontre, a mi nismo ni jednom istrčali. Teško smo dolazili do šuta. Šut nas nije išao, a mi smo i dalje tražili trice.“

Danijel Jusup, trener Zadra: „Za razliku od jučer, danas smo izgledali kao tim. Zadovoljan sam kako su dečki pristupili od početka. Obranu smo dobro stisnuli, pomagali, vraćali se. Malo smo u završnici pali jer sam stavio mlađe igrače, htio sam da i oni osjete slast pobjede. Košarka je toliko intenzivna da i takvi propusti mogu biti kažnjeni. Svi su igrali, svi su dobili šansu. Sad se valja staložiti, smiriti, sutra napraviti trening i da to finale dočekamo što spremniji. Zadovoljstvo je igrati kad te publika nosi i kad je uz tebe. Potrebni su nam protiv Cibone, bit će izuzetno teška utakmica.“

Sličan sadržaj