HKSHT Premijer liga

HKS održao radni sastanak s predstavnicima klubova HT Premijer lige – naglasak na snažnom iskoraku u Europu

U utorak, 3. svibnja 2022. Hrvatski košarkaški savez je u Gospiću održao sastanak s predstavnicima svih klubova HT Premijer lige. Radi se o radnom sastanku koji se uobičajeno, svake godine, održava uoči početka sljedeće sezone, no koji je ove godine održan kalendarski ranije zbog što efikasnijeg planiranja financijskih, organizacijskih i sportskih parametara.

Prvi je to, doduše, put da su, osim uprava klubova, na službeni sastanak pozvani i glavni treneri klubova kako bi čula i zabilježila i riječ struke, kako bi svoj doprinos dali oni koji su na terenu direktno odgovorni za rezultate svojih klubova.

Klubovima je predstavljen program čija je zadaća snažan iskorak hrvatske košarke u Europu, a HKS traži partnere unutar lige koji će takav program podržati i pratiti. Radi se, ukratko, o prijedlogu muškog klupskog sustava natjecanja s HT Premijer ligom kao perjanicom hrvatskih košarkaških natjecanja te modalitetima priključivanja klubova FIBA-inoj Basketball Champions League, FIBA Europe Cupu i Alpe Adria Cupu. Klubovima je potanko objašnjeno na koji će način i pod kojim uvjetima imati priliku pristupiti navedenim europskim natjecanjima.

Cilj je Hrvatskog košarkaškog saveza zaštita nacionalnog identiteta lige i, ponajprije, konstantni razvoj hrvatskih igrača kao osnove za samu bit hrvatske košarke – hrvatsku reprezentaciju. S obzirom na činjenicu da u vrijeme reprezentativnih ciklusa najčešće ne možemo računati na naše NBA i euroligaške igrače, za aktivno sudjelovanje u reprezentaciji moramo imati spremne najbolje igrače domaće lige i europskih natjecanja. Mladi igrači, naglašeno je, uvjet su napredovanja hrvatske košarke, a ukazano je na četrdesetak igrača iz svih 12 klubova koje je posljednjih sezona iznjedrila HT Premijer liga i koji se smatraju budućom osnovom reprezentacije Hrvatske. Otišlo se i korak dalje – HKS u sljedećem razdoblju planira, sukladno financijskim mogućnostima, održavati kampove za perspektivne igrače, a klupskim trenerima je ostavljena opcija da na istima sudjeluju te s jedne strane stječu nova znanja, a s druge pomažu u procesu razvoja vlastitih igrača.

U dogledno vrijeme održat će se i sastanci s predstavnicima klubova Premijer ženske i Prve muške lige, kao što se to čini svake godine, te izložiti programi HKS-a vezani uz te lige.

Hrvatski košarkaški savez je stvorio preduvjete za daljnji razvoj nacionalne lige i igrača, a nastavno na današnji sastanak povratno očekujemo službena očitovanja naših klubova o ponuđenim opcijama i daljnje konkretne pripreme za sezonu 2022/23.

Sličan sadržaj