HKS

IN MEMORIAM: Prije 29 godina napustio nas je veliki Krešo Ćosić

Danas ponovno obilježavamo tužnu godišnjicu dana kada nas je, daleko prerano, u 47. godini, napustio veliki Krešimir Ćosić, košarkaška legenda svjetskih razmjera. Unatoč sjeti koju takav datum neminovno nosi, ujedno slavimo jedinstven život istinskog velikana koji je uvijek i oduvijek išao svojim putem.

Kao igrač je osvojio 14 odličja sa svjetskih i europskih prvenstava te Olimpijskih igara, što uključuje dva zlatna odličja sa Svjetskih prvenstava, tri s Europskih prvenstava i olimpijsko zlato s Igara u Moskvi 1980. Sedam godina zaredom je biran u prvu petorku Europe, dugo godina sloveći kao najbolji europski igrač na poziciji centra. Centra koji je zapravo mogao uskočiti na sve pozicije i tu mu nije bilo ravna. O trenerskom uspjehu dovoljno svjedoči činjenica da je pod njegovim vodstvom jugoslavenska reprezentacija osvojila broncu na Svjetskom prvenstvu 1986. i Europskom prvenstvu 1987 i to uvođenjem mlađih igrača, gledajući u budućnost reprezentacije.

O tome kako je Ćosić shvaćao život, kako je gledao na sve te uspjehe, svjedoče upravo njegove riječi:

Za mene košarka nije bila izvor prihoda, zarade ni slave, nego poticaj za razmišljanje. Razmišljanjem o košarci učio sam o vjeri i životu te ih povezivao; za mene je sve to bila jedna cjelina.“ *

1996. godine Krešo Ćosić je posthumno primljen u prestižnu košarkašku Kuću slavnih – Basketball Hall of Fame, i to kao tek treći ne-Amerikanac u povijesti, čime je američka javnost priznala veličinu i trag koji je ostavio na kontinentu koji je ujedno i kolijevka košarkaške igre. Danas prelijepa sportska dvorana u Zadru nosi njegovo ime, a umirovljen ponosno sa svoda visi Krešin dres s brojem 11. Ulice Krešimira Ćosića nalazimo u Zadru i Vukovaru, a u Zagrebu se na Trgu Krešimira Ćosića nalazi kultni Dom sportova. Hrvatski se košarkaški kup također od 1998. godine okitio njegovim imenom, a Sportske novosti su ga 1996. godine proglasile najboljim sportašem svih vremena.

U Zadru, Krešinom gradu, ovih se dana igraju završnice Prvenstva Hrvatske mlađih kategorija, ali i finale PH između Zadra i Splita. Stoga je to ujedno bila prilika i da predstavnici kako Hrvatskog košarkaškog saveza, tako i Košarkaškog saveza Zadarske županije te klubova predvođenih s KK Zadar odaju počast velikanu čiji brončani kip stoji ispred dvorane na Višnjiku koja nosi njegovo ime.

U zagrebačkom parku Zrinjevac, u sjećanje na legendu, postavljena je izložba na otvorenom koja će trajati od 24. do 29. svibnja. Dostupna svakome, izložba je dobro balansirana mješavina činjenične povijesti i emocija uz šetnju među platanama Zrinjevca. Predstavnici HKS-a su otvorenje morali propustiti radi seniorskih i mlađih završnica u Zadru, no zasigurno neće propustiti posjetiti ovu hvalevrijednu postavu.

* Citat iz „Igraj, vjeruj, živi“, autobiografija Krešimira Ćosića

Sličan sadržaj