HKS

Pripreme za sezonu 2023/24: Održani sastanci s predstavnicima županijskih saveza i klubova HT Premijer, Premijer ženske i Prve muške lige

Uz kraj natjecateljske sezone koja je kulminirala fantastičnom košarkaškom atmosferom završnice HT Premijer lige između Zadra i Splita na Gripama i Višnjiku, Hrvatski je košarkaški savez paralelno pristupio analizi svih natjecanja te sveobuhvatnoj pripremi za sljedeću sezonu.

Još krajem travnja održali su se prvi skupovi, a završno s današnjim danom, održani su sastanci s predstavnicima županijskih košarkaških saveza, predstavnicima klubova HT Premijer lige, Prve muške lige i Premijer ženske lige, kao i radna skupina za reviziju i usklađivanje akata HKS-a. Kako svaka liga nosi svoje određene specifičnosti, sa svim se predstavnicima, kao i svake protekle sezone, aktivno komunicira, analizira proteklo natjecanje te se traže eventualna unapređenja za sljedeću sezonu.

S obzirom na jedinstven trenutak u pravnom smislu, tema nije nedostajalo. Preciznije, na snagu je stupio novi Zakon o sportu kojem u skorije vrijeme treba prilagoditi pravilnike HKS-a.  Naime, zakonom je sportskim savezima propisano kako su dužni uskladiti svoje akte i poslovanje s odredbama zakona u roku od šest mjeseci od stupanja na snagu. A isto će značiti tektonske promjene za klubove. Stoga je HKS još 20. travnja uputio dopis Ministarstvu turizma i sporta sa zamolbom o tumačenju pojedinih odrednica Zakona o sportu, napose o mogućnosti prijelaza igrača iz kluba u klub bez odštete i posljedicama istog za rad s mlađim kategorijama u klubovima, ali i pojašnjenju pojma sportaša amatera s obzirom da se stipendijski ugovor može sklopiti samo do 24. godine života, kao i o drugim detaljnijim odredbama.

S obzirom na činjenicu da savezi i klubovi trebaju do kraja 2023. uskladiti svoje statute, a klubovi i ugovore s igračima s novim zakonom, HKS je kao krovna košarkaška organizacija pristupio izradi oglednih primjeraka statuta i ugovora te angažirao odvjetnika Zlatka Matešu, čije je područje prakse upravo sportsko pravo, kako bi i na ovaj način pomogli savezima i klubovima u novom pravnom trenutku.

Uz Zakon o sportu na sastanku sa županijskim savezima 25. travnja ove godine, ali i radnoj skupini 7. lipnja razgovaralo se i o mnoštvu drugih, ne manje važnih, košarkaških pitanja te su se predstavnici saveza obavezali pribaviti mišljenja i prijedloge košarkaške zajednice o inicijativama za poboljšanje natjecanja.

Primjerice, s obzirom na spomenuto usklađivanje sa Zakonom o sportu, valjalo se očitovati o tome hoće li klubovi biti u mogućnosti poštivati dosadašnje odredbe Pravilnika o natjecanju o obveznom broju ekipa mlađih dobnih kategorija, a u vezi s time predloženo je i stvaranje novog, U16 natjecanja kako bi klubovi imali što više izbora u formiranju mlađedobnih natjecateljskih ekipa.

Već je duže želja HKS-a oformiti Jedinstvenu pretkadetsku ligu za žene koja bi se sufinancirala u istom obujmu kao i Jedinstvena kadetska i pretkadetska liga za muške, a raspravljalo se o formatu natjecanja (dvokružni sustav lige ili turnirski sustav), kao i o broju klubova u ligi.

U ženskim seniorskim ekipama se pak događa da igračice kategorije U13 igraju i U15, U17, U19 i seniorska natjecanja, a kako bi se to izbjeglo prisutni predstavnici županijskih saveza su predložili ili ograničenje godišta za igranje u seniorskim natjecanjima, npr. da za seniorke mogu igrati samo igračice starije od 14 godina ili ograničenje broja natjecanja mlađih dobnih kategorija koje neka igračica može igrati, primjerice samo dva natjecanja.

HKS je pokrenuo i inicijativu o organiziranju Završnih turnira Kupa Krešimir Ćosić i Kupa Ružica Meglaj-Rimac u iste dane i na istom mjestu o čemu je također zatraženo očitovanje košarkaške zajednice.

Prva muška liga bila je predmet razgovora i na sastanku sa županijskim savezima, no, prirodno, opširnije se o toj temi razgovaralo na sastanku s predstavnicima klubova Prve muške lige 7. lipnja.

Nakon izvješća o protekloj sezoni povjerenika Prve muške lige Vedrana Vukušića, predstavljena su dva prijedloga formata natjecanja za iduću sezonu. Prvi prijedlog ne donosi bitnije promjene u odnosu na odigranu sezonu, dok drugi podrazumijeva povećanje broja klubova s 12 na 14. Liga se pokazala kao dobar proizvod HKS-a uz veliki interes klubova i javnosti, a obzirom na veliku razliku u kvaliteti između prve i drugih liga razgovaralo se o povećanju broja klubova Prve muške lige na 14 kako bi dva dodatna kluba koja iskaču kvalitetom mogla igrati Prvu mušku ligu. Tako bi se u dvokružnom sustavu s 14 klubova smanjio broj utakmica i putovanja te bi se istovremeno izbjeglo igranje utakmica radnim danom. Usto, bilo bi lakše osigurati ostanak u Ligi, a olakšala bi se i koordinacija utakmica s HT Premijer ligom.

No, ovaj prijedlog promjena formata natjecanja nije novina. Isto je pitanje postavljano i dokumentirano prošle i pretprošle sezone na sličnim radnim sastancima. Naime, s obzirom da je ova liga relativno mlada, kao i računajući na potrebu za fleksibilnošću, još je 2020. godine donesen i na službenoj mrežnoj stranici HKS-a objavljen Sustav natjecanja u kojem se izričito navodi kako liga broji između 10 i 14 klubova. O promjeni broja klubova ili ostanku u sadašnjem formatu odlučit će sami klubovi sudionici lige očitovanjem.

Sastanak s predstavnicima klubova HT Premijer lige održan je 9. lipnja u Šibeniku u vrijeme održavanja međunarodnog turnira reprezentacija do 20 godina, a u sklopu obilježavanja 30.-godišnjice pogibije Dražena Petrovića. Uz odličnu atmosferu i ozračje turnira, HKS želi zahvaliti organizatorima iz Šibenika te se nada kako bi ovakav turnir mogao stasati u tradiciju.

Povjerenik natjecanja HT Premijer lige Božo Perković podnio je izvješće o protekloj sezoni, a potom su iznesena tri prijedloga formata natjecanja za novu sezonu. Prvi prijedlog uključuje ostanak pri sadašnjem formatu s dvokružnim sustavom uz Ligu za prvaka i Ligu za ostanak, a ukupno 32 kola završila bi do 8. svibnja 2024. godine. Drugi prijedlog također uključuje dvokružni sustav, no isključuje Ligu za prvaka i ostanak pa bi se osnovni dio igrao samo do 29. ožujka 2024. godine. Treći prijedlog donosi trokružni sustav natjecanja i 33 kola koja završavaju do 8. svibnja 2024. Doigravanje bi u sva tri slučaja ostalo jednako uz četvrtzavršnicu i poluzavršnicu koje bi se igrale na dvije pobjede te samu završnicu na tri pobjede. Kao i u slučaju s klubovima Prve muške lige, i klubovi HT Premijer lige izjašnjavat će se o formatu kojeg smatraju najprimjerenijim svojim potrebama.

Zaključno, danas, 14. lipnja održao se sastanak s predstavnicima klubova Premijer ženske lige te zaokružio predpripreme za novu sezonu.

U prvom rangu ženske košarke ne predviđa se promjena formata natjecanja. Na sastanku je bilo riječi o sufinanciranju klubova, uvođenju jedinstvene U-15 lige, igranju Alpe Adria lige, ograničenju igranja za seniorke igračica mlađih od 15 godina te ograničenju igranja jedne igračice za više od dvije mlađe kategorije.

Očitovanja svih klubova Premijer muške, Premijer ženske i Prve muške lige bit će izlučna pri izradi prijedloga pravilnika i kalendara natjecanja za sezonu 2023./24., a koje će usvajati Upravni odbor HKS-a u skorije vrijeme.

 

Sličan sadržaj