HKS

Preminuo Mirko Novosel, hrvatska košarkaška legenda i stanovnik Kuće slavnih

Nakon što je nedavno, 30. lipnja, napunio 85 godina, preminuo je Mirko Novosel, legendarni hrvatski košarkaš i trener, član košarkaške Kuće slavnih.

Mirko Novosel rođen je 1938. u Zagrebu, 1952. započinje igračku košarkašku karijeru u Lokomotivi (kasnije Cibona), po završetku koje ubrzo kreće u trenerske vode i dosiže neslućene visine, postavši hrvatski trener s najviše trofeja u vitrini.

Zagrebačku Cibonu je tri puta vodio do naslova prvaka Jugoslavije, sedam puta s njome osvajao kup bivše države i dva puta zaredom europski Kup prvaka (1984./1985. i 1985./1986.) ali i Kup pobjednika kupova (Saporta kup u kojem su nastupali pobjednici nacionalnih kupova) zagarantiravši time mjesto Ciboni među europskim divovima.

Na reprezentativnoj razini mu također nema ravna – Novosel je s reprezentacijom osvojio srebrnu medalju na Olimpijskim igrama u Montrealu 1976. i brončanu medalju na Olimpijskim igrama u Los Angelesu 1984, a okitio se i s dva europska zlata 1973. i 1975. godine.

Hrvatsku je 1993. vodio do europske bronce u Njemačkoj, a poznato je i kako je bio od zaslužnijih što je reprezentacija Hrvatske uopće mogla nastupiti na Olimpijskim igrama 1992. u Barceloni, gdje je igrala finale s originalnim američkim Dream Teamom i ponijela olimpijsko srebro pod vodstvom također nedavno preminulog Petra Skansija. U košarkašku Kuću slavnih primljen je 2007. godine.

Odlazak g. Novosela, velikog trenerskog autoriteta i općenito jednog od najboljih poznavatelja našeg sporta ostavlja nenadoknadivu prazninu u hrvatskoj, ali i svjetskoj košarkaškoj zajednici.

Posljednji ispraćaj g. Novosela bit će u subotu, 22. srpnja u 10 sati na zagrebačkom Mirogoju.

FOTO: Isječak iz emisije Hrvatska košarka u kojoj Mirko Novosel, član košarkaške Kuće slanih, govori o drugom stanovniku Kuće slavnih, jednako tako legendarnom Kreši Ćosiću (https://youtu.be/C2Ord3aoGBs).

Sličan sadržaj