HKS

Izborna sjednica: Nikola Rukavina ponovno izabran za predsjednika HKS-a

U zagrebačkom hotelu Aristos danas je održana izborna sjednica Sabora Hrvatskog košarkaškog saveza. Nakon što je 8. listopada 2022. prvi put izabran na izvanrednoj izbornoj sjednici, g. Nikola Rukavina je kao jedini kandidat ponovno izabran za predsjednika HKS-a za mandatno razdoblje 2023.-2027. i to jednoglasno sa 60 glasova pristunih zastupnika od 68 koliko broji novi saziv Sabora.

Sjednica je otpočela izvješćem o izvršenju aktivnosti financijskog plana za 2022. godinu te revizorskim izvješćem, usvojen je prijedlog izmjena i dopuna Financijskog plana i programa rada za 2023.g., kao i izvješće Nadzornog odbora Hrvatskog košarkaškog saveza.

Ujedno je  g. Rukavina podnio i izvješće o radu HKS-a za protekla mandatna razdoblja naglasivši kako se pokretanjem novih liga (Prva muška, Jedinstvena kadetska i pretkadetska te mini košarka u U9 i U11 kategorijama) igralo više od 3000 dodatnih utakmica koje donose iskustvo ne samo igračima, već i trenerima i sucima. Spomenuo je i projekte poput popularizacije košarke za djevojčice, kampa HKS-a, Jr. NBA Lige, ali i otvorenog 3×3 Prvenstva Hrvatske.

G. Rukavina se potom osvrnuo na uspješan projekt distribucije dodatnih sredstava od države na sve klubove, od HT Premijer i Premijer ženske preko Prve muške i ženske lige, do Drugih muških liga i županijskih saveza, projekt koji nije slijedio kriterij uspješnosti već su sredstva distribuirana svima, kao poticaj za razvoj. Ulagao je Savez i vlastita sredstva, ali i nalazio sponzore, dodao je, pa je na primjeru kluba HT Premijer lige pokazao rezultat ukupnog financiranja: u sezoni 2015/16 klub najviše muške lige je Savezu plaćao oko 25.000 eura, dok danas prima blizu 70.000 eura od Saveza.

Podsjetio je i na odluke o nagradama u sezoni 2022/23 za pobjednike i finaliste Supersport Kupa Krešimir Ćosić i Kupa Ružica Meglaj-Rimac, kao i za državne prvake i prvakinje, a dotaknuo se i poticaja Saveza klubovima da igraju međunarodna natjecanja, odnosno činjenice da su klubovima plaćeni svi troškovi natjecanja u FIBA klupskim natjecanjima, kao i u Alpe Adria kupu.

Ukazao je i na to kako je HKS u cilju povećanja vidljivosti i dostupnosti košarke pokrenuo HKS TV koji ove sezone broji ukupno milijun pregleda, a automatske kamere su postavljene u čak 27 dvorana diljem Hrvatske. Na tragu digitalne transformacije, podsjetio je i na digitaliziranu brazu igrača koja je uvelike olakšala rad povjerenicima natjecanja i klubovima, ali i na mobilnu aplikaciju HKS-a koja se konstantno razvija.

Nakon usvojenog izvješća pristupilo se isticanju kandidata i izborima za predsjednika i članove Upravnog odbora, Nadzonog odbora, Stegovnog suda i Arbitraže HKS-a.

“Najprije bih želio iskreno zahvaliti svima na ukazanom povjerenju i samim time na izboru na mjesto predsjednika Hrvatskog košarkaškog saveza koje prihvaćam s dubokim osjećajem odgovornosti”, zahvalio se novoizabrani predsjednik Rukavina te nadodao: “S obzirom na veliko povjerenje koje ste mi ukazali, uvjeravam vas da ću se u potpunosti posvetiti interesima košarke na svim razinama. Košarka nije samo igra, košarka je vezni faktor koji spaja ljude različitih sredina i usađuje vrijednosti kao što su timski rad, ustrajnost i uzajamno poštovanje još od malih nogu. Već ulažemo, kao što sam naveo u ranijem izlaganju, ali u planu su i veća ulaganja u projekte s ciljem širenja baze igrača i procvata mladih talenata.” Među ostalim, osvrnuo se na FIBA sustav klupskih i reprezentativnih natjecanja, ali i uspješno započeti proces digitalne transformacije te zaključio: “Na kraju, ni jedan cilj nije moguće ostvariti bez zajedničkog napora cijele košarkaške zajednice i zato vas sve pozivam na suradnju jer tek zajedničkim snagama možemo stvarati novo nasljeđe za generacije koje dolaze.”

Za članove Upravnog odbora HKS-a izabrani su:

 1. Bernard BUDIMIR
 2. Željko DORIĆ
 3. Ivan MATANČIĆ
 4. JOSIP MILAKOVIĆ
 5. Zdravko RUPNIK
 6. Vice SEP
 7. Miroslav VAGNER
 8. Marin VRSALJKO
 9. Robert JURKOVIĆ
 10. Dragutin ČRNJEVIĆ

Za članove Nadzornog odbora HKS-a izabrani su:

 1. Ante KARDUM  za predsjednika
 2. Velimir DOŠEN  za člana
 3. Tvrtko NOVAKOVIĆ za člana
 4. Josip SAMARDŽIĆ za člana
 5. Marko MILIČIĆ za člana

U Stegovni sud HKS-a izabrani su:

 1. Mato GRGIĆ – predsjednik
 2. Ivona KRSTANOVIĆ – dopredsjednica
 3. Petra VATAVUK
 4. Srđan SRDOČ
 5. Ernis TEROVIĆ
 6. Ivan GADŽE
 7. Kristijan JELIĆ
 8. Zlatko MATEŠA
 9. Milidar VOJNOVIĆ

Arbitražu HKS-a čine:

 1. KREŠIMIR ŠKARICA – predsjednik
 2. MARO OGRESTA  – dopredsjednik
 3. IGOR MEDVED
 4. DUŠKO MIOČIĆ
 5. MARIJETA PAVLOVIĆ
 6. MIRKO PODRUG
 7. MARKO MATULJA
 8. JURICA SMILJANIĆ
 9. ČEDO MAJSTOROVIĆ

Isti je dan održana i sjednica Upravnog odbora na kojoj su novim članovima Upravnog odbora koji se biraju izvan redova predstavnika u Saboru imenovani Goran Trška i Zoran Miliša.

 

Sličan sadržaj