HKS

FOTO Održana 2. redovita sjednica Sabora HKS-a

U zagrebačkom hotelu Aristos je u subotu, 9. prosinca održana redovita 2. redovita sjednica Sabora HKS-a. Od posljednje je, izborne, sjednice prošlo sedam mjeseci te se povodom iznošenja i usvajanja godišnjih izvješća ponovno zajedno našlo 52 od ukupno 67 predstavnika svih županijskih košarkaških saveza te Hrvatske udruge zdravstvenih djelatnika u košarci i Udruge hrvatskih košarkaških sudaca.

Nakon što je predsjednik HKS-a, g. Nikola Rukavina, pozdravio sve nazočne, sjednica je započela s radom, a istaknut ćemo najvažnije točke dnevnog reda:

  • usvojen je program rada i financijski plan HKS-a za 2023.g.
  • usvojen je novi Statut HKS-a radi usklađenja sa Zakonom o sportu
  • usvojene su izmjene i dopune Poslovnika o radu Sabora HKS-a
  • Nadzorni odbor HKS-a je podnio izvješće
  • usvojeno je izvješće predsjednika o radu HKS-a

G. Nikola Rukavina se u svom izvješću dotaknuo svih sfera djelatnosti HKS-a, od važnosti nacionalnih prvenstava, preko uspješnog ljeta seniorske reprezentacije, do projekata na kojima se radi tijekom cijele godine.

Istaknuo je potrebu jačanja klubova te naglasio da nije moguće zatvoriti oči na činjenicu kako je financijsko stanje većine klubova u posljednje vrijeme teško i kako mjesta za poboljšanje zakonske regulative vezano uz financiranje sporta definitivno ima. Stoga je Savez morao uložiti i nastavit će ulagati dodatne napore kako bi klubovima olakšao rad. Uz dodatna državna sredstva koja su prvi put dodijeljena prošle godine, ista su zadržana u ovoj godini te su dobivene garancije i za sljedeću. Osim državnih sredstava tu su i sponzorska sredstva, a za Premijer ligu izboren je novi sponzor – FAVBET kao dodatni izvor prihoda za klubove lige. U prošloj su sezoni po prvi put dodijeljene premije za osvajanje prevnstva i kupova, a ove godine po prvi se put neposredno nagrađuju i igrači – MVP mjeseca FAVBET Premijer lige.

Vezano uz jačanje lige, nadodao je kako je jedan od važnijih faktora je i njena vidljivost, a da FAVBET Premijer liga ima više televizijskih prijenosa no ikad ranije – uživo se prenose dvije utakmice po kolu – na MAXSportu i Sportskoj televiziji, a sve ostale prenose se uživo putem automatskih kamera na HKS TV-u.

Alpe Adria Cup je prepoznat kao idealna platforma za dodatni razvoj mladih talentiranih igrača, a ove sezone, se po prvi put, i to na inicijativu HKS-a igra i ženska verzija ovog  natjecanja.

“Žao nam je što nema više iskoraka u košarkašku Europu jer je to put do iskusnijih, time i konkurentnijih reprezentativaca i reprezentativki”, dodao je predsjednik.

Naveo je, potom, kako su reprezentacije srce Saveza te izvijestio i o aktivnosti ukupno 18 reprezentacija o kojima je HKS u prošloj godini skrbio, od čega 12 klasičnih 5×5 reprezentacija i šest 3×3 reprezentacija. Posebno se osvrnuo na nedavni uspjeh seniorske reprezentacije koja je pod vodstvom novog izbornika Josipa Sesara osvojila Olimpijski pretkvalifikacijski turnir u Istanbulu i nakon 12 međunarodnih ljetnih utakmica ostala neporažena.

Takva nas reprezentacija čini ponosnima i pokazuje što homogenost ekipe, pozitivna atmosfera i dobro vodstvo mogu pokrenuti”, rekao je i dodao kako je i Ženska seniorska reprezentacija jesenas odlično krenula u kvalifikacije za Europsko prvenstvo i pokazala izniman potencijal, unatoč činjenici da je Hrvatsku sustav ždrijeba svrstao u skupinu s najjačom europskom ženskom reprezentacijom – Španjolskom.

Uz dodatna ulaganja HOO-a i HKS-a ubrzano se razvija i 3×3 košarka. Prvi rezultati su tu: obje U17 reprezentacije, i muška i ženska, uspjele su se kvalificirati na Europsko prvenstvo, a muška U17 reprezentacija je postigla senzaciju i postala europski prvak. Uz to, U23 reprezentacije bile su i dijelom Lige nacija, a potom je u rujnu muška U23 3×3 reprezentacija osvojila srebrnu, a ženska brončanu medalju na Mediteranskim igrama na pijesku. Muška seniorska 3×3 reprezentacija izborila je nastup na Europskom prvenstvu.

Iz izvješća predsjednik nije izostavio ni projekte koji imaju za svrhu proširiti bazu i potaknuti na dodatne aktivnosti: Prvenstvo Hrvatske u Mini košarci, Junior NBA liga,, #HerWorldHerRules projekt za djevojke od 6 do 15 godina, prva sezona ženskog Alpe Adria Cupa, kao i Ženske jedinstvene pretkadetske lige, sudjelovanje e-reprezentacije u e-FIBA natjecanju, ali i inicijative koje se tiču integriteta natjecanja i daljnje digitalizacije poslovanja Saveza.

“Na kraju, želim zahvaliti svim članovima Sabora, članovima Upravnog odbora, članovima svih tijela HKS-a i djelatnicima Ureda na podršci i predanom radu. Ova godina je bila izazovna, ali i vrlo uspješna, a vaša podrška od presudne je važnosti za daljnji razvoj“, izjavio je g. Rukavina na samom kraju godišnjeg izvješća uz najbolje želje svima okupljenima povodom predstojećih blagdana.

 

Sličan sadržaj