HKS

Dražen bi danas slavio tek 59. rođendan

Nikad zaboravljen, nikad prežaljen

Na današnji dan, 22. listopada 1964. rođen je Dražen Petrović. Kapetan. S tek 28 godina život mu je naprasno prekinut u automobilskoj nesreći 7. lipnja 1993. godine.

Prve je košarkaške korake Dražen napravio u svom rodnom Šibeniku i Šibenci, u Cibonu prelazi 1984. godine, a iste godine osvaja i brončanu medalju na Olimpijskim igrama u Los Angelesu. U finalu Europskog Kupa protiv Real Madrida 1985. godine kojeg je Cibona osvojila, Dražen je ubacio 36 koševa. Samo godinu kasnije s reprezentacijom Jugoslavije osvaja broncu na SP-u u Španjolskoj.

1998. godine je potpisao za Real Madrid, isti klub kojem je u dresu Cibone ubacio 36 poena, a nakon godinu dana odlazi u NBA, u klub Portland Blazers. S reprezentacijom Jugoslavije osvojio je srebro na Olimpijskim igrama u Seoulu 1988. godine, a 1989. uzima titulu prvaka Europe. Na Svjetskom prvenstvu u Buenos Airesu 1990. osvojio je i prvo zlato u dresu Jugoslavije.

U siječnju 1991., u pola sezone, prešavši iz Blazersa u Brooklyn Netse Dražen osvaja NBA. U Netsima mu je, među ostalim sasvim natprosječnim pokazateljima, prosječna preciznost šuta za tri poena bila (još uvijek impresivnih) 43.7%. I u današnja vremena Dražena se ne može sustići, a kamoli zaboraviti.

Hrvatski olimpijski odbor je 1995. godine poklonio Olimpijskom muzeju u Lausanni spomenik Draženu Petroviću. Rad kipara Vaska Lipovca postavljen je u parku ispred Olimpijskog muzeja.

2002. godine Dražen Petrović je posthumno primljen u košarkašku kuću slavnih Kuću slavnih u Springfieldu. U Zagrebu je 2006. otvoren i muzejsko memorijalni centar koji nosi njegovo ime i kojeg na svaki njegov rođendan možete besplatno posjetiti. Iste godine je Hrvatski olimpijski odbor nazvao i nagradu koja je namijenjena isključivo mladim sportašima, sportašicama te muškim i ženskim ekipama za izvanredne sportske rezultate i sportski razvoj po imenu Dražena Petrovića. U Šibeniku je 2011. na Baldekinu otkriven brončani Draženov odljevak akademskog kipara Kažimira Hraste, koji ga prikazuje u prvoj fazi karijere kako sjedi na klupi s košarkaškom loptom među nogama.

Njegov rodni Šibenik i ove godine planira bogat program za rođendan “svog malog”. Središnja manifestacija održat će se kod spomenika Draženu Petroviću na Baldekinu  s početkom u 10 sati. Tada će u zrak biti pušteno 59 balona u znak sjećanja na košarkaškog Mozarta. U organizaciji OKK Dražen Petrović u nedjelju će se održati i košarkaški turnir 22. Kup Dražena Petrovića za igrače 2012. godište i mlađe. Na turniru koji se održava u sportskoj dvorani Baldekin sudjeluju ekipe: KK „Dubrovnik“, KK „Zadar“, KK „Split“ i OKK „Dražen Petrović“.

Sretan rođendan, Kapetane!

 

Sličan sadržaj