HKS

U Slovenskim Konjicama obilježena tridesetogodišnjica prve međunarodne utakmice Slovenije i Hrvatske

U Slovenskim Konjicama je u subotu obilježena tridesetogodišnjica prve međunarodne utakmice slovenske i hrvatske košarkaške reprezentacije odigrane 20. svibnja 1992. godine u Sportskoj dvorani Slovenske Konjice. Obilježavanje je održano u sklopu manifestacije Dan konjiške košarke 2022. u organizaciji Ženskog košarkaškog kluba Konjice, Košarkaškog kluba Konjice i Zavoda za šport Slovenske Konjice te u suradnji sa Slovenskim košarkaškim savezom.

Događaju su nazočili brojni reprezentativci obaju reprezentativaca generacije 1992. U Slovenskim Konjicama bili su Jure Zdovc, Dino Rađa, Alan Gregov, Dušan Hauptman, Boris Gorenc, Slavko Duščak, Zoran Golc, Slavko Kotnik, Roman Horvat, Darko Mirt, Bojan Brodnik, Vlado Mičunović, trener Zmago Sagadin i pomoćni treneri Martin Gorenc i Tomo Mohorič. Događaju su prisustvovali i Matej Erjavec, predsjednik Košarkaškog saveza Slovenije, Nikola Rukavina, predsjednik Hrvatskog košarkaškog saveza, Igo Gruden, potpredsjednik Košarkaškog saveza Slovenije, Rašo Nesterović, glavni tajnik Košarkaškog saveza Slovenije, Darko Ratajc, načelnik općine Slovenske Konjice i mnogi drugi visoki gosti.

Obilježavanje 30. obljetnice započelo je gledanjem uvodne minute videosnimke utakmice koja se odigrala u prepunoj sportskoj dvorani 20. svibnja 1992. Uslijedio je razgovor s bivšim reprezentativcem i mještaninom Jurom Zdovcem koji je objasnio zašto tog dana nije bio na parketu dvorane. Dino Rađa prisjetio se priprema hrvatske reprezentacije na Rogli i zahvalio organizatorima događaja što su organizirali obilježavanje tako važne košarkaške prekretnice za Sloveniju i Hrvatsku. Okupljene u dvorani potom je video obraćanjem pozdravio Toni Kukoč koji je svima zaželio da se prisjete tih lijepih vremena i dobrih ljudi od prije trideset godina.

Potom su riječ uzeli “krivi” za organiziranje Jože Baraga, tadašnji načelnik Općine Slovenske Konjice, i Zmago Sagadin, izbornik slovenske reprezentacije, koji je zajedno s Dimitrijem Hlastecom organizirao utakmicu u novoizgrađenoj konjičkoj dvorani. utakmica u Slovenskim Konjicama. Nazočne su pozdravili i Matej Erjavec, predsjednik Košarkaškog saveza Slovenije, te Nikola Rukavina, predsjednik Hrvatskog košarkaškog saveza, koji su pohvalili dobru suradnju saveza i istaknuli važnost prve međunarodne košarkaške utakmice za obje zemlje. Organizatori su za bivše reprezentativce, trenere i suca Potočnika pripremili i uokvirenu grupnu fotografiju dviju reprezentacija iz 1992. te njezinu digitaliziranu verziju u obliku NFT-a. Završni čin Dana konjičke košarke bilo je gledanje filma ‘Pot domov’ o košarkaškom putu Jure Zdovca.

Autor: ŽKK Konjice; foto: KZS/alesfevzer.com

Sličan sadržaj