HKS

Na konferenciji za medije predstavljen Aco Petrović u ulozi sportskog direktora HKS-a

U zagrebačkom hotelu Aristos danas se održala konferencija za medije HKS-a na kojoj je predstavljen novoimenovani sportski direktor Aleksandar (Aco) Petrović.

Uvodnu riječ je velikom broju okupljenih predstavnika medija uputio glavni tajnik HKS-a Josip Vranković: „Znate da je ovog ljeta raspušten Stručni savjet za mušku košarku i ovo je zapravo kontinuitet tog djelovanja. Sportski direktor će skrbiti o procesima rada, kako reprezentacija mlađih dobnih kategorija, tako i A selekcije. Acu jako dobro poznajete, a mi smatramo da nam u ovom trenutku treba netko progresivan, s velikom energijom, a jednako tako i velikim iskustvom. U kontaktima s g. Petrovićem smo došli do određenog rješenja i, uvjeren sam, kvalitetne buduće suradnje.“

Novi sportski direktor, Aco Petrović krenuo je u sebi svojstvenom stilu pa je nakon pozdrava rekao: „Točka koja vas najviše interesira, tema o izborniku, bit će zadnja, trebam vas koncentrirane tijekom čitavog izlaganja jer u eter trebaju otići jasne poruke vezano uz moj dio posla u HKS-u.“

Najprije se g. Petrović osvrnuo na najsvježiju informaciju u vezi nadolazećih pretkvalifikacija za Europsko prvenstvo 2025. „To što je Poljska jedan od organizatora Europskog prvenstva, Hrvatskoj ovoga trenutka ne pomaže. Naime, da bi Hrvatska direktno otišla u daljnje kvalifikacije, mora biti prva u skupini. To dovodi do drugog pogleda, pogotovo na prozor u studenom, i sve se mora koncentrirati na pobjedu u tim utakmicama pa da praktično kroz taj prozor napravimo dvije stvari: plasman u kvalifikacije na Europsko prvenstvo i da, kao prvi u skupini, dobijemo mogućnost igranja pretkvalifikacija za Olimpijske igre. Dakle, ovi prozori sada vrijede mnogo više no što smo u startu očekivali.“

„U razgovoru s Nikolom Rukavinom koji u ovom trenutku vrši dužnost predsjednika HKS-a, kao i s Josipom Vrankovićem, glavnim tajnikom, dogovorili smo se za preuzimanje sportske skrbi oko muške košarke – mlađih selekcija i A selekcije. No, da bih krenuo u taj posao na kvalitetan način morao sam napraviti jedan reset svega onoga što se događalo na EuroBasketu jer je upravo EuroBasket pokazao tendencije u kojem će smjeru košarka dalje ići. Ne dvojim da će se reprezentacija plasirati na Europsko prvenstvo 2025., no moramo znati kojim putem idemo. Dobra je stvar što imamo tri godine da se vratimo u korito prepoznatljivosti i počnemo funkcionirati kao što to čine moderne reprezentacije.“

Potom je g. Petrović iznio pet glavnih postulata, put kojim smatra da sve hrvatske reprezentacije trebaju poći:

„Prije svega defanzivna prepoznatljivost. Zašto? Sve one reprezentacije koje su jedan segment igre branile na duboko zoniranje ili na ‘drop’ što se tiče centra, bile su osuđene na propast. Ako za tri godine ne definiramo tu defanzivnu prepoznatljivost, branjenje picka na kvalitetan način, mi se nećemo uspjeti vratiti na kompetitivan rezultat.

Drugo, svi smo svjesni gdje se košarka najviše promijenila – početnih 4,5,6 sekundi od ulaska u posjed – i napadačka i defanzivna tranzicija. Sve se rješava u prvih šest sekundi, a koji su igrači spremni igrati u tom ritmu? Potrebna nam je atletski spremna reprezentacija.

Treće, ono što sada svi prakticiraju je – igra iznad obruča. Mi se moramo okrenuti ljudima koji mogu igrati iznad obruča, recimo onaj kratki segment u pet, šest navrata konekcija između Mavre i Matkovića. Taj segment igre veže obranu i dominantan je u igri u napadu.

Četvrto, poput dinosaura, prošlo je vrijeme igranja 1 na 5, jednostavno sve moderne reprezentacije igraju s 3, 4 ili 5 dodavanja i taj koncept moramo početi prihvaćati. U suprotnom, vidjeli ste da su sve zvijezde koje igraju u NBA i dominiraju u igri 1 na 1, u Europi zbog taktičkih postavki udarile u zid.

Završno, uvijek netko, reprezentacija ili trener, diktira uvjete. Španjolska i Scariolo su ovog trenutka postavili kriterije koje će za tri godine primjenjivati puno reprezentacija. To znači da moramo biti pripremljeni na sve te alternativne obrane, sve nas to čeka ’25.-te.“

Potom je g. Petrović pojasnio još neke segmente svojih budućih zaduženja.

„Smatram da bi sljedeći ciklus trebao trajati pet do šest godina i zato rješenje za poziciju izbornika treba biti kvalitetno, dugoročno i stabilno, bez euforije i depresije. Moj će zadatak, među ostalim, biti i da nakon što prođe 8-9 mjeseci, izaberem koja su to tri ili četiri talentirana hrvatska trenera koji ulaze u fokus da budu ovdje za šest godina.  Što se tiče trenera mlađih kategorija, želim u svakoj kategoriji napraviti procjenu koji su najbolji i tim trenerima dati mogućnost da vode reprezentaciju u svojoj kategoriji. Tu izuzimam U20 reprezentaciju jer to su već seniori i time treba moderirati jedan od onih trojice-četvorice koji su u programu za budućeg izbornika.

Mi moramo u ovom trenutku učiti od boljih i postaviti kriterije što i kako dalje. Do kraja 2023. želio bih da imamo knjigu ‘Škola hrvatske košarke’ gdje bi pomogli trenerima mlađih uzrasta u tome što treba raditi s djecom i postaviti onu vertikalu o kojoj svi sada pričaju, a to je recimo španjolska reprezentacija gdje svi igraju praktično po nalogu odozgora – izbornika i struke. Također, polako spremam i ljude koji mi u tome mogu pomoći. Recimo, otvorio sam tu temu s Nevenom Spahijom, zatim Ivan Rudež koji je radio sličan dokument dok je bio izbornik slovačke reprezentacije, pa Davor Matković koji 20 godina radi u španjolskom omladinskom pogonu i sasvim sigurno ima informacije iznutra. Naravno, ja ne mogu nikoga natjerati da radi po tome, ali će to biti putokaz onome tko želi biti kvalitetan, moderan i progresivan.“

Novi sportski direktor je zatim pojasnio itinerer svojih skorih putovanja, uključivši i ona u Madrid i Berlin, na razgovore s klubovima Marija Hezonje i Jaleena Smitha, pri čemu se nada mogućnosti da oba reprezentativca zaigraju bar u drugoj utakmici pretkvalifikacija u studenom, onoj krucijalnoj protiv Poljske.

Na kraju je g. Petrović dao informaciju o razgovorima koje je obavio s trenerima u vezi izborničke pozicije: „Kontaktirao sam, po meni, četiri najbolje opcije za mjesto izbornika hrvatske reprezentacije. Igor Miličić ima važeći ugovor s poljskim savezom do kraja 2023. godine, s evidentnom namjerom Poljaka da ga potpišu i do kraja Europskog prvenstva kojem su domaćini. Dario Gjergja je s belgijskom reprezentacijom također napravio odličan posao, jedini su koji su skinuli Španjolce na EuroBasketu, no on je u sjajnoj poziciji da s Belgijom izbori Svjetsko prvenstvo. To su, dakle, ljudi pod ugovorom i ne možemo na njih računati. Nazvao sam i svog sugrađanina, dragog prijatelja Nevena Spahiju, no nažalost on ovog trenutka ima druge planove. Razgovarao sam i s Juricom Golemcem, vidio sam zainteresiranost, no konačni odgovor, koji mogu shvatiti, je bio da trenutačno kao trener koji skuplja iskustvo ne može paralelno raditi dva projekta.

Sada sam uzeo time-out do 10.10. kada ću imati jasniju situaciju – hoće li se ići u daljnju potragu ili za privremenim rješenjima. Kojim putem krenuti? To moram riješiti u razgovoru s vodstvom HKS-a, jer imam naznake vrhunskog rješenja, ili dva rješenja, ako govorimo o šestom mjesecu. Moram dati prijedlog, jer ja ne odlučujem, nego predlažem– da li nekakav način ispratiti ova dva prozora i na kraju sezone dobiti trajno rješenje za reprezentaciju ili nastaviti tražiti“, završio je izlaganje Aco Petrović još jednom obećavši kako će u listopadu dati konkretne prijedloge o kojima će se izjašnjavati Upravni odbor HKS-a.

Sličan sadržaj