HKS

Josip Milaković i Goran Kovačić primili nagradu HOO-a ‘Milan Neralić’ za unaprjeđenje sporta na lokalnoj razini

U Kristalnoj dvorani hotela Westin u Zagrebu Hrvatski olimpijski odbor (HOO) po četvrti put je dodijelio Nagradu Milan Neralić, namijenjenu pojedincima i udrugama zaslužnima za razvoj i unaprjeđenje sporta na lokalnoj razini.

HOO-ovu Nagradu Milan Neralić za 2022. godinu kao priznanje za životno djelo dobila su dvojica iznimno vrijednih košarkaških djelatnika – Goran Kovačić (predsjednik Zajednice športskih udruga grada Velike Gorice) i Josip Milaković (OKK Dražen Petrović/Zajednica sportova grada Šibenika), zatim neumorni pobornik sportske rekreacije Branko Piljek (glavni tajnik Športske zajednice Krapinsko-zagorske županije), odbojkaška „ikona“ Tonko Sabljić (glavni tajnik Zajednice športskih udruga grada Vukovara) i kao jedina udruga – Riječki sportski savez, koji u skrbi za sport na svim razinama, sa svojih 200 sportskih udruga i brojnim aktivnostima tijekom cijele godine, mnogima može poslužiti kao uzor. U ime Riječkog sportskog saveza nagradu je primila predsjednica Dorotea Pešić Bukovac.

Nagrada je utemeljena odlukom Vijeća HOO-a 2019. godine, a dobila je ime po Milanu Neraliću, prvom Hrvatu sa statusom olimpijca i prvom Hrvatu osvajaču olimpijske medalje u povijesti. Rođeni Slunjanin je na OI-ju u Parizu 1900. godine osvojio brončanu medalju u mačevanju.

Nakon što su hrvatsku himnu odsvirali potpuno gluha osoba Đurđica Šakić, učenik s autizmom Marin Bilić i najmlađa među njima – Nikolina Tutek, predsjednik HOO-a Zlatko Mateša u pozdravnom je govoru apostrofirao važnost lokalnog sporta, kao razinu s koje sve počinje: “Lokalni sport je kičma hrvatskog sporta, najzaslužniji je za sve ovo što imamo, iznjedrio je najveći dio talenata našeg sporta. A oslanja se uglavnom na volontere koji žrtvuju svoje vrijeme da bi pridonijeli napretku hrvatskog sporta. Zato zaslužuju ovakvu prestižnu nagradu, za čije utemeljenje je iznimno zaslužan naš glavni tajnik Siniša Krajač, koji je na terenu prepoznao te zasluge i inicirao njezino pokretanje…”

Izvor: HOO / FOTO: HOO

Sličan sadržaj