HKS

FOTO Održana 5. redovita sjednica Sabora HKS-a

U zagrebačkom hotelu Aristos je u subotu, 10. prosinca održana redovita 5. redovita sjednica Sabora HKS-a. Od posljednje je sjednice koja je bila izborna prošlo tek dva mjeseca godine te se povodom iznošenja i usvajanja godišnjih izvješća ponovno zajedno našlo 48 od ukupno 71 predstavnika svih županijskih košarkaških saveza te Hrvatske udruge zdravstvenih djelatnika u košarci i Udruge hrvatskih košarkaških sudaca.

Nakon što je predsjednik HKS-a, g. Nikola Rukavina, pozdravio sve nazočne, sjednica je započela s radom, a istaknut ćemo najvažnije točke dnevnog reda:

  • Usvojene su izmjene i dopune Statuta HKS-a
  • Usvojene su izmjene i dopune Financijskog plana i programa rada za 2022.g.
  • Usvojen je Program rada i Financijski plan HKS-a za 2023.g.
  • Usvojeno je izvješće Nadzornog odbora HKS-a
  • Usvojeno je izvješće predsjednika o radu HKS-a

G. Nikola Rukavina se u svom izvješću dotaknuo svih sfera djelatnosti HKS-a, a posebno se osvrnuo na projekte koji su u realizaciji, kao i na planirane projekte.

Najprije je istaknuo važnost svih natjecanja, svih nacionalnih prvenstava i liga kao jezgre za razvoj hrvatskih igračica i igrača koji su budućnost hrvatskih reprezentacija te zatim izvijestio o rezultatima svih nacionalnih prvenstava. Također, Alpe Adria Cup je prepoznat kao idealna platforma za dodatni razvoj mladih talentiranih igrača, a predsjednik je izvijestio i o svim klubovima koji su ove sezone igrali europska natjecanja pod okriljem FIBA-e. Posebno je podcrtao važnost igranja međunarodnih liga općenito te ukazao i na problem koji se uz to provlači.

“Usporedbom igranja i, u konačnici, rezultata regionalne lige, Alpe Adria Kupa i kvalifikacija s europskih liga dolazimo do iskustvene potvrde spoznaje o problemu financiranja sporta na državnom nivou”, izjavio je predsjednik koji se kasnije u izvješću osvrnuo i na činjenicu kako se HKS s ostalim loptačkim sredstvima izborio za značajna dodatna sredstva iz Državnog proračuna za 2022. godinu koja su raspodijeljena na sve klubove, bilo neposredno, bilo posredno putem županijskih saveza, a čime će svakodnevni rad klubova zasigurno biti olakšan.

Naveo je, potom, kako su reprezentacije srce Saveza te izvijestio i o aktivnosti ukupno 16 reprezentacija o kojima je HKS u prošloj godini skrbio, od čega 11 klasičnih 5×5 reprezentacija i pet 3×3 reprezentacija te dodao kako Muška seniorska reprezentacija još uvijek ima izgleda kvalificirati se na Olimpijski pretkvalifikacijski turnir te kako imamo osnovano pravo nadati se i plasmanu Ženske seniorske reprezentacije na Europsko prvenstvo 2023.

Trenerski seminari su se ponovno vratili u dvorane, a a kao nadogradnju HKS je organizirao niz okruglih stolova za trenere s istaknutim predavačima u Đurđevcu, Zagrebu i Vukovaru, a ove će se radionice održavati i u budućnosti.

HKS brine i o dostupnosti edukacije, i zato je važno napomenuti da su i ove sezone treneri i klubovi oslobođeni bilo kakvih plaćanja jer je sve troškove kotizacije za seminare, trenerskih licenca, članarine trenera, kao i troškove svih predavača i predavačica na seminarima preuzeo HKS”, naglasio je g. Rukavina.

Predstavio je i projekte koji imaju za svrhu privući što više mladih našem sportu: ponovno kreće Prvenstvo Hrvatske u Mini košarci, pokreće se Junior NBA liga, košarkaški kamp HKS-a održan je u Dubrovniku ovog ljeta, a zbog odličnog odaziva u sljedećoj se godini planira kamp na dvije različite lokacije. Tu je i #HerWorldHerRules projekt za djevojke od 6 do 15 godina te inicijative za pokretanje ženskog Alpe Adria Kupa, kao i Ženske jedinstvene pretkadetske lige.

U procesu digitalne transformacije iz sezone u sezonu jača HKS TV i brojem prijenosa i gledanošću, uz to instalirane su automatske kamere u 27 sportskih dvorana diljem Hrvatske, a napravljena je i mobilna aplikacija Hrvatskog košarkaškog saveza za pametne telefone.

“Konačno, želim se zahvaliti na pomoći svima vama, poštovani članovi Sabora, članovima Upravnog odbora, članovima svih tijela HKS-a i djelatnicima Ureda na pomoći u radu i ogromnoj energiji koju ulažete za dobrobit hrvatske košarke“, završio je izvješće g. Rukavina uz najbolje želje za predstojeće blagdane.

 

Sličan sadržaj