HKS

Državnu nagradu “Franjo Bučar” dobili Nikola Plećaš i posmrtno Žana Lelas

U Hrvatskom saboru ovog je tjedna održana svečanost dodjele Državne nagrada za sport “Franjo Bučar” za 2022. godinu, a nagrade za životno djelo uručene su proslavljenom košarkašu Nikoli Plećašu, trofejnom vaterpolistu Bošku Lozici i poznatom splitskom novinaru Edi Pezziju.

Godišnju nagradu posmrtno je dobila i legenda hrvatske ženske košarke, proslavljena košarkašica, kasnije trenerica i instruktorica HKS-a Žana Lelas, a ostali dobitnici godišnje nagrade su: Branka Batinić, Marko Bijač, Nataša Muždalo, Nikola Pilić, prof. dr. sc. Vatromir Srhoj, Ivan Krapić, Ivo Mikuličin, Želimir Feitl, Lucijan Krce, Radiša Mladenović i Veslački klub Iktus.

Nagrada “Franjo Bučar” najveće je državno priznanje koje Republika Hrvatska dodjeljuje sportašicama i sportašima, trenerima, stručnim djelatnicima i svim pojedincima koji čine sustav sporta, a ovom prigodom su ih uručili predsjednik hrvatske Vlade Andrej Plenković, dopredsjednik Hrvatskog sabora Ante Sanader te ministrica turizma i sporta Nikolina Brnjac.

Predsjednik Vlade Plenković i ministrica Brnjac čestitali su svim dobitnicima te poručili kako su sportski uspjesi i postignuća obveza da Vlada Republike Hrvatske i dalje nastavi snažno podupirati sport, sportašice i sportaše, naglasivši kako su zaslugom ove Vlada izdvajanja za sport po prvi put premašila iznos veći od 500 milijuna kuna.

– Čestitam svim ovogodišnjim dobitnicima, a posebno dobitnicima nagrade za životno djelo, gospodinu Plećašu i gospodinu Lozici, koji su svojim doprinosom i postignućima obogatili našu košarku i vaterpolo, te gospodinu Pezziju, u čijem liku i djelu se najbolje ocrtava važnost sportskog novinarstva za sustav sporta. Naše sportašice i sportaši konstanta su uspjeha koji nam iz godine u godinu donosi naslove prvaka svijeta ili Europe te medalje na nizu velikih natjecanja i svima prenose optimizam i svoju pozitivnu poruku – poručila je ministrica turizma i sporta Nikola Brnjac.

Državna nagrada dodjeljuje se u obliku medalje s likom Franje Bučara, posebne diplome i novčane nagrade. Pozlaćena medalja, rad akademskog kipara Koste Angelija Radovanija, dodjeljuje se nagrađenima za životno djelo, a posrebrena – dobitnicima godišnje nagrade. Također, novčani iznos od 50.000 kuna isplaćuje se laureatima nagrade za životno djelo, dok svim dobitnicima godišnje nagrade pripada iznos od po 20.000 kuna.

Izvor: HOO

Sličan sadržaj