HKS

Mihovil Nakić-Vojnović dobitnik nagrade Franjo Bučar za životno djelo, godišnju nagradu dobili Damir Šolman, Željko Jerkov, Slavko Trninić i Damir Knjaz

Hrvatski olimpijski odbor je objavio imena dobitnika državne nagrade za sport Franjo Bučar za životno djelo i godišnje državne nagrade u 2021. godini.

Dobitnici nagrade za životno djelo su: naš istaknuti košarkaš i košarkaški trener Mihovil Nakić-Vojnović, vaterpolski sudac Željko Klarić te nekadašnja vrhunska atletičarka Đurđa Fočić-Šourek.

Košarkaški dobitnici godišnje državne nagrade su: bivši košarkaši Damir Šolman i Željko Jerkov, košarkaški trener Slavko Trninić te bivši dekan Kineziološkog fakulteta Damir Knjaz koji obnaša dužnost člana Stručnog savjeta za mušku košarku. Dobitnici godišnjih nagrada ostalih sportova su: zlatni olimpijci iz Tokija Matea Jelić, Nikola Mektić i Mate Pavić, paraolimpijke Anđela Mužinić i Helena Dretar-Karić, izbornik hrvatske ženske rukometne reprezentacije Nenad Šoštarić, liječnik Boris Labar i Hrvatski taekwondo savez.

Odluka o dobitnicima nagrada donesena je temeljem prispjelih prijedloga na ovogodišnji natječaj, a donio ju je Odbor Državne nagrade za sport Franjo Bučar koji čine Tomislav Krističević, Marijeta Ćelić, Vlado Šola, Perica Bukić, Damir Martin, Stipe Pletikosa, Stojko Vranković, Mihovil Španja i Ana-Marija Vuković.
“U ovoj olimpijskog i paraolimpijskoj godini naše sportašice i sportaši ostvarili su ponovo iznimne uspjehe i Odbor je opet, između toliko naših sportskih velikana, imao nezahvalan zadatak izabrati one kojima će u 2021. pripasti ovo priznanje. Čestitam svim dobitnicima nagrade, najvišeg priznanja koje Republika Hrvatska dodjeljuje za iznimna postignuća i doprinos od osobitog značenja za razvoj sporta te me raduje da se iz godine u godinu potvrđuje koliko sjajnih, velikih i zaslužnih imena čini hrvatski sport”, kazala je ministrica turizma i sporta Nikolina Brnjac.

Kao i svake godine, uručenje nagrada planirano je za kraj studenoga, kada se obilježava i rođendan oca hrvatskog olimpizma Franje Bučara (25. studenoga).

Mihovil NAKIĆ-VOJNOVIĆ – dobitnik nagrade državne nagrade za sport Franjo Bučar za životno djelo

Mihovil Nakić-Vojnović rođen je 31. srpnja 1955. u Drnišu, a diplomirao je 1981. godine na Ekonomskom fakultetu u Zagrebu.

Sportska karijera:

Košarku je počeo igrati  u školi u Sigetu, a svoju natjecateljsku košarkašku karijeru započeo je 1970. u KK Mladost čiji je bio član do 1974. Od  1974. do 1977. član je KK  Industromontaža iz Zagreba. Profesionalno se košarkom bavio od 1977. stupivši u redove KK Cibona do 1989. kada je u Ciboni i završio svoju igračku karijeru.

S Cibonom je odigrao 414 utakmicu i postigao 4830 koševa što ga svrstava u košarkaše s najvećim brojem odigranih utakmica i postignutih koševa trofejnog zagrebačkog kluba s kojim je osvojio 12 trofeja:

 • Kup Europskih prvaka 1985. i 1986.
 • Kup pobjednika Europskih kupova 1982. i 1987. ,
 • naslov državnog prvaka 1982, 1984 i 1985.
 • Kup Jugoslavije osvojio je 1980,1981,1982,1985 i 1986.

Za reprezentaciju Jugoslavije debitirao je 1975. godine te odigrao 94 utakmice i postigao 687 koševa.

Najznačajniji uspjesi s reprezentacijom bivše države su:

 • Zlatna medalja na Olimpijskim igrama u Moskvi 1980. god
 • Brončana medalja na Olimpijskim igrama u Los Angelesu 1984. god.
 • Brončana medalja na Europskom prvenstvu u Torinu 1979. god.
 • Srebrna medalja na Mediteranskim igrama 1979. i zlatna 1983. god.

Radno iskustvo:

Po završetku sportske karijere kao diplomirani ekonomist radio je od 1985. do 1991. u zagrebačkoj INGRI u sektoru marketinga i istraživanja tržišta. 1991. godine je na Saboru Hrvatskog košarkaškog saveza jednoglasno izabran za prvog glavnog tajnika HKS-a, a na toj funkciji se zadržao do 1996. godine.

U Cibonu se vratio 1996. gdje je od  1997. – 2011. obnašao dužnost  sportskog direktora, a od 2011.- 2014.  kao savjetnik za vrhunski sport. Od 2014. do 2020. godine voditelj je objekta KC Dražen Petrović u Ustanovi za upravljanje sportskim objektima grada Zagreba.

Za svoje košarkaške uspjehe i doprinos razvoju hrvatske košarke dobio je mnoge nagrade i priznanja:

 • 1986. Republička nagrada fizičke kulture
 • Odlikovan Redom Danice Hrvatske s likom Franje Bučara
 • Imenovan ambasadorom za sport, toleranciju i fair-play Republike Hrvatske pri Vijeću Europe
 • Zlatna povelja Košarkaškog saveza Zagreba
 • Medalja Grada Zagreba za poseban doprinos zagrebačkom sportu

(mints/hoo/hks, foto: hoo)

 

 

Sličan sadržaj