HKS

IN MEMORIAM: Stjepan Miroslav Sobočan, komemoracija danas u Sportskom savezu grada Zagreba

U danu kada nas je potresla vijest o tragičnoj smrti Žane Lelas, u srijedu 15. rujna stigla je vijest i o smrti jednog od Žaninin trenera. U 85. godini napustio nas je gospodin Stjepan Sobočan, nekadašnji trener i najdugovječniji stručni tajnik Košarkaškog saveza Zagreba. Na unapređenju zagrebačke košarke radio je od 1965. do 2006.godine prošavši vrijeme kada se košarka tek počela razvijati do vremena koje su između ostalog obilježili i veliki uspjesi. Košarku je igrao u Naprijedu, Fotokemici i Marathonu gdje su mu suigrači između ostalih bili Vlatko Mamić, Vojislav Brnetić i Matija Mazele. Uz igranje počeo se baviti i trenerskim poslom pa je zajedno sa profesorom Ivom Stellom 1956.godine bio pokretač škole košarke za učenike od 3.-4. razreda u osmogodišnjoj školi Grigora Viteza te organizirao prvo prvenstvo Zagreba. Prvi zapaženi trenerski uspjeh stigao je sa juniorskom ženskom selekcijom Trešnjevke koja je 1969. godine postala prvakom Jugoslavije. Ipak ovih dana se obilježava 40.godina od najvećeg uspjeha jedne ženske ekipe s ovih prostora. Naime 1980.godine s ekipom Montinga stigao je do Euro trofeja Kupa Liliane Ronchetti.

Uz pokojnog Marijana Pasarića zasigurno je Stjepan Sobočan najveća istinska legenda nekadašnje Montmontaže i Montinga koji će teško u svojoj budućnosti doseći uspjehe od prije četvrt stoljeća. Nagradu za životno djelo ZŠS-a primio je 2005.godine.

Komemoracija za gospodina Stjepana Miroslava Sobočana održat će se u ponedjeljak, 20. rujna 2021. godine s početkom u 12.00 sati u prostorijama Sportskog saveza grada Zagreba, Savska cesta 137, u predprostoru dvorane na 1. katu.

Tekst, FOTO: KSZ

Sličan sadržaj