HKSTreneri

Na konferenciji za medije Kupa „Krešimir Ćosić“ predstavljen program i planovi HKS-a

Uz najavu samog Kupa s prisustvovanjem svih osam trenera klubova sudionika završnice, na konferenciji za medije glavni tajnik HKS-a Josip Vranković predstavio je projekte i planove HKS-a za tekuću 2020. godinu te općenito smjer koji Hrvatski košarkaški savez drži za budućnost.

Na sličan način predstavljeni su planovi i prošle godine kada se završnica Kupa održavala u Splitu, a HKS i inače tijekom godine koristi prilike za predstavljanje planova, prezentacije i komunikaciju sa svojim članstvom na regionalnoj razini. Kako je istaknuo g. Vranković, ni jedna odluka nije proizvoljna, već je proizvod razmatranja radnih skupina, a kada se svi prijedlozi filtriraju dolaze na odlučivanje Upravnom odboru.

Predstavljeni su tako već pokrenuti projekti Jedinstvene kadetske i pretkadetske lige te najavljen Junior NBA u kojem će sudjelovati škole Zagreba i Dalmacije. HKS drži i ljetni kamp za djecu, završnice muških mlađih kategorija su na jednom mjestu (U13, U15, U17 i U19), tu je i mini basket (U9, U11) čije završnice u potpunosti financira HKS uz pomoć FIBA-inog fonda. Otvaranjem ovakvih liga daje se naglasak na važnosti razvoja mlađih kategorija kako bi se otvorila doista zdrava baza za seniorska natjecanja.

G. Vranković je medije informirao i o inicijativi HKS-a da sve završnice Kupova ekipnih loptačkih sportova budu organizirane u Vukovaru kako bi se grad aktivirao i van samog spomen-dana te kako je Središnji državni ured za šport ovu inicijativu dočekao s pohvalama. No, predstoji rad na analizi mogućnosti i organizaciji te koordinaciji s drugim savezima.

„Jedan od većih projekata je i HKS TV“, rekao je glavni tajnik. „Sve utakmice koje nisu u televizijskom prijenosu su na jednom mjestu u live streamu. Tu ćemo dobiti više prostora za marketinške akcije s ciljem da sredstva dobivena na taj način posluže za ulaganje u HT Premijer ligu i daljnje rasterećenje klubova.“

Nadalje, o HT Premijer ligi i uz to vezanoj bazi reprezentativaca Hrvatske: “Povećanjem klupskog natjecanja na 33 kola otvorili smo prostor za razvoj nacionalne lige koja daje rezultate kroz pet reprezentativaca na popisu izbornika Mršića. HT Premijer liga mora biti polazište“, istaknuo je g. Vranković koji je istovremeno nagovijestio i mogućnost da troškove završnice HT Premijer lige i Prve ženske lige snosi HKS.

Jasno je da u nadolazećim kvalifikacijama za Europsko prvenstvo ne mogu igrati NBA igrači i upravo tu iskače potreba za jakom nacionalnom ligom. G. Vranković je pozvao javnost da podrži ovu reprezentaciju na utakmici Hrvatska-Švedska 21. veljače u Zagrebu. Olimpijski kvalifikacijski turnir koji će se u Splitu igrati od 23. do 28. lipnja drži pak najvećim sportskim događajem u Hrvatskoj, te najvećim košarkaškim od EuroBasketa 1989. u Zagrebu.

Potom je izlaganje nastavio Dražen Orešković, instruktor HKS-a, a riječi je bilo o paketu edukacija za trenere. Prvi krug regionalnih seminara je završen, a sada se pristupa realizaciji sveobuhvatnog sustava edukcija trenera, projekt je to u najavi koji još čeka usvajanje Upravnog odbora. No, prezentiran je program edukcije od mlađih dobnih kategorija pa sve do seniora te je g. Orešković najavio kako je u planu da seminari budu izlučni i za licenciranje trenera od sljedeće natjecateljske sezone.

 

Sličan sadržaj