HKS

Dražen bi danas slavio 56.-u!

Dražen – istinska legenda hrvatske košarke. Kapetan.

Danas bi slavio 56. rođendan, njega nema, no tu je njegovo ime, njegovo nasljeđe, njegova životna filozofija. Trag kojem vrijeme ne može ništa.

Na današnji dan, 22. listopada 1964. rođen je Dražen Petrović. Samo je 28 godina života ispunio u svojoj vremenskoj lenti prije nego li mu mu je život prekinut  u automobilskoj nesreći 7. lipnja 1993. godine. A koliko je samo života, koliko priča, stalo u tek 28 godina života.

Prve je košarkaške korake napravio u svom rodnom Šibeniku i Šibenci, u Cibonu prelazi 1984. godine, a iste godine osvaja i brončanu medalju na Olimpijskim igrama u Los Angelesu. U finalu Europskog Kupa protiv Real Madrida 1985. godine kojeg je Cibona osvojila, Dražen je ubacio 36 koševa. Samo godinu kasnije s reprezentacijom Jugoslavije osvaja broncu na SP-u u Španjolskoj.

1998. godine je potpisao za Real Madrid, isti klub kojem je u dresu Cibone ubacio 36 poena, a nakon godinu dana odlazi u najjaču ligu svijeta, u klub Portland Blazers. S reprezentacijom Jugoslavije osvojio je srebro na Olimpijskim igrama u Seoulu 1988. godine, a 1989. uzima titulu prvaka Europe. Na Svjetskom prvenstvu u Buenos Airesu 1990. osvojio je i prvo zlato u dresu Jugoslavije.

Prešavši u Brooklyn Netse Dražen osvaja NBA. U Netsima mu je, među ostalim sasvim natprosječnim pokazateljima, prosječna preciznost šuta za tri poena bila još uvijek impresivnih 43.7%. I u današnja vremena Dražena se ne može sustići, a kamoli zaboraviti.

2002. godine Dražen Petrović je posthumno primljen u košarkašku kuću slavnih Kuću slavnih u Springfieldu. U Zagrebu je 2006. otvoren i muzejsko memorijalni centar koji nosi njegovo ime, a iste godine je Hrvatski olimpijski odbor nazvao nagradu koja je namijenjena isključivo mladim sportašima, sportašicama te muškim i ženskim ekipama za izvanredne sportske rezultate i sportski razvoj po imenu Dražena Petrovića.

Sretan rođendan, Kapetane!

Sličan sadržaj