HKS

Priopćenje HKS-a u vezi odluke Vijeća sportske arbitraže HOO-a

Hrvatski košarkaški savez čvrsto stoji pri odluci Povjerenstva za natjecanje HKS-a od 18. lipnja.

Nastavno na Rješenje Vijeća sportske arbitraže HOO-a kojim je od HKS-a zatraženo ponovno donošenje odluke i zauzimanje stava u slučaju zahtjeva novoosnovanog kluba Cedevite Junior za sudjelovanjem u HT Premijer ligi, Hrvatski košarkaški savez se očitovao na način da i dalje čvrsto stoji pri svojoj odluci od 18. lipnja 2019.

Naime, prijava KK Cedevite Junior za sudjelovanje u HT Premijer ligi je odbijena jer se radi o novoosnovanom klubu koji kao takav, prema pravilnicima HKS-a, počinje od najniže razine natjecanja. Prvobitna odluka Povjerenstva za natjecanje HKS-a je u skladu s važećim zakonodavstvom i domaćom i inozemnom praksom nadležnih tijela u istim i sličnim slučajevima.

Pravo natjecanja u određenoj ligi je neotuđivo i neprenosivo te nastaje, postoji ili prestaje s klubom uz kojeg je vezano, a pravila počivaju na načelu ravnopravnosti klubova, zabrane diskriminacije i jednakih šansi za sve. KK Cedevita je zahvaljujući svojim rezultatima ostvarila pravo natjecanja u HT Premijer ligi, a KK Cedevita Junior je novoosnovani klub. HKS ne spori pravo KK Cedeviti da na KK Cedevitu Junior prenese dio svojih prava i imovine, ali osporava da se prenese neotuđivo i strogo osobno pravo kluba na natjecanje u ligi određenog ranga koje je taj klub ostvario vlastitim rezultatima.

U slučaju drugačije odluke, ne samo što bi HKS bio u koliziji kako s vlastitim pravnim aktima, tako i važećim zakonodavstvom RH (Zakon o udrugama, Zakon o sportu), već bi došlo do izuzetno važnog i štetnog pravnog presedana s posljedicama negativnih nuspojava, primjerice malverzacija i mogućnosti platnog prijenosa ovog neotuđivog prava, a što bi u konačnici utjecalo i na osnovne postulate na kojima se temelji sport u Republici Hrvatskoj.

HKS smatra da se Vijeće arbitraže HOO-a nije očitovalo na vrlo opširnu argumentaciju stranaka o važnim presedanskim tumačenjima važeće zakonske regulative glede pitanja sportskog pravnog sljedništva, konkretno prava na natjecanje i prava na ostvarene rezultate te da odluka Vijeća ne zauzima nikakav pravni stav o bitnim pitanjima spora i tako ostavlja široj javnosti prostor za daljnju nestručnu polemiku, nesportske izjave i medijske objave koje rezultiraju daljnjim nepotrebnim konfliktima i pogrešnom interpretacijom cijele situacije.

Zbog svega navedenog, HKS je u cijelosti ustrajao kod svoje odluke od 18. lipnja jer ne vidi načina, potrebe ni zakonske osnove za drugačijom odlukom nadležnog tijela.

Stojko Vranković

Predsjednik Hrvatskog košarkaškog saveza