HKS

FOTO U zagrebačkoj Mimari održana redovita sjednica Sabora HKS-a

Usvojena su godišnja izvješća te predstavljeni planovi za 2020. godinu.

U zagrebačkom muzeju Mimara u nedjelju je održana redovita 2. sjednica Sabora HKS-a. Od posljednje je sjednice koja je bila izborna prošlo pola godine te se povodom iznošenja i usvajanja godišnjih izvješća ponovno zajedno našlo 46 od ukupno 71 predstavnika svih županijskih košarkaških saveza te Udruge hrvatskih košarkaških trenera, Hrvatske udruge zdravstvenih djelatnika u košarci i Udruge hrvatskih košarkaških sudaca.

Nakon što je predsjednik HKS-a, g. Stojko Vranković, pozdravio sve nazočne, sjednica je započela s radom, a istaknut ćemo najvažnije točke dnevnog reda:

  • Usvojeno je izvješće o izvršenju aktivnosti i financijskog plana HKS-a za 2018. godinu
  • Predstavljeno je revizorsko izvješće o obavljenoj reviziji financijskih izvještaja HKS-a za 2018. godinu
  • Usvojen je Program rada i financijskog plana HKS-a za 2020. godinu
  • Dužnosti člana Upravnog odbora je na vlastiti zahtjev razriješen Tonči Anzulović, a za novog člana Upravnog odbora je izabran Mladen Bušić.
  • Usvojeno je izvješće Nadzornog odbora HKS-a
  • Usvojeno je izvješće Predsjednika o radu HKS-a
  • Glavni tajnik Josip Vranković iznio je plan aktivnosti za 2020. godinu

G. Stojko Vranković se u svom izvješću dotaknuo svih sfera djelatnosti HKS-a, otvorivši izvješće s konstatacijom da su napravljeni pozitivni iskoraci u radu Saveza, ali da jednako tako reprezentativni uspjesi nisu bili u skladu s očekivanjima.

Osvrnuo se na ljetni program muške i ženske seniorske reprezentacije napravljen kako bi reprezentacije, unatoč tome što nisu izborile nastup na službenim natjecanjima, imale aktivno ljeto i nastupe na jakim turnirima. Tako je Ženska seniorska reprezentacija odradila ciklus priprema sa 6 međunarodnih utakmica što je sigurno doprinijelo pobjedama protiv jakih protivnica – Latvije i Njemačke u novim kvalifikacijama za Europsko prvenstvo u studenom. Prisjetio se g. Vranković i ispunjenog ljeta Muške seniorske reprezentacije koja je sudjelovala na NBA Ljetnoj ligi, dva turnira u Kini te na Univerzijadi u Italiji te naglasio kako su ti nastupi mnogo značili za promociju hrvatske košarke, a prije svega za razvoj igrača.

Istaknuo je i veliki rezultatski i organizacijski napredak 3×3 košarke. Uz mušku seniorsku i mušku U18 reprezentaciju prvi je put formirana i ženska 3×3 reprezentacija, a sve su tri nastupile u kvalifikacijama za Europsko prvenstvo. Nagrada za uloženi trud je stigla kada je FIBA objavila da je temeljem 3×3 rang ljestvice zemalja muška 3×3 reprezentacija Hrvatske dobila pravo nastupa na 3×3 Olimpijskom kvalifikacijskom turniru u ožujku 2020. u Indiji.

G. Vranković je ukazao i na višestruko povećanu zastupljenost HKS-a u tijelima i komisijama FIBA-e – Dino Rađa je izabran za člana Komisije za natjecanje FIBA i FIBA Europe, Danira Bilić za članicu Komisije za žene FIBA Europe, Krešimir Škarica u Pravnu komisiju FIBA-e, a sam ima čast predstavljati hrvatsku košarku kao član Upravnog odnora FIBA Europe.

Kazao je kako se iznimno veseli Olimpijskom kvalifikacijskom turniru u Splitu te da je zahvaljujući iznimnim naporima i lobiranjima Saveza, ali i uz potporu Vlade RH te podršku HOO-a, SDUŠ-a, Grada Splita i Splitsko-dalmatinske županije kandidatura HKS-a prepoznata te nam je dodijeljena organizacija ovog zasigurno najvećeg sportskog događaja u Hrvatskoj u 2020. godini.

Predsjednik nije preskočio ni izvještaj o nacionalnim prvenstvima u svim kategorijama, a pružio je i informaciju kako se Savez pri Središnjem državnom uredu za šport založio za programe stipendiranja sportaša i sportašica, kao i za mogućnost da se poslovanje putem paušalnog obrta primijeni i u sportu.

Zahvalivši se svima prisutnima potom je prepustio riječ glavnom tajniku HKS-a Josipu Vrankoviću koji je izložio plan aktivnosti HKS-a u 2020. godini. Glavni tajnik je predstavio zaista mnoštvo projekata, od kojih izdvajamo informaciju kako su u tijeku nastojanja da, uz HT Premijer ligu, na HKS TV-u u prijenosu uživo budu i utakmice Prve ženske i Prve muške lige. Ukazao je na nova natjecanja – U15 Jedinstvenu ligu i Jr. NBA ligu, ali i planove za sva natjecanja od Mini košarke do seniorskih liga. Posebno je izdvojio potpuno novi projekt od izuzetnog značaja –  paket edukacija za trenere, a što je pak pobliže objasnio instruktor Saveza Dražen Orešković. O stručnoj edukaciji za trenere uskoro ćemo i na ovim stranicama pružiti detaljne informacije.

Redovita izvještajna sjednica je završila predstavljanjem promotivnog video spota koji je činio dio kandidature za organizaciju Olimpijskog kvalifikacijskog turnira.

Sličan sadržaj

Koristimo kolačiće (eng. „cookies“) za pružanje boljeg korisničkog iskustva. Nastavkom pregleda web-stranice slažete se s uvjetima korištenja. Slažem se Uvjeti korištenja